Info

Sfaturi pentru Guvern! Un politician din USR îi cere coaliției să crească salariul net, nu pe cel brut

Bani, Sursă foto: Cancan
Sursă foto: Cancan

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a susținut miercuri că actuala coaliție de guvernare, formată din PSD-PNL-UDMR, va trebui să crească salariul minim net şi nu pe cel brut. Această măsură. în opinia sa, va putea fi realizată printr-o reducere a impozitării pe salariul minim.

„Referitor la toate discuţiile care au loc asupra creşterii salariului minim, reamintim că ceea ce contează cu adevărat este salariul minim net, adică salariul minim pe care angajaţii chiar îl primesc în mână. Salariul minim brut este o cifră contabilă, nimeni nu îl plăteşte, nimeni nu îl primeşte. Angajatorul primeşte salariul brut plus o contribuţie, angajatul primeşte salariul net”, a apreciat oficialul USR.

În plus, fostul ministru al Economiei a declarat că această măsură nu va veni doar în ajutorul salariaților, ci și în privința sectorului economic al țării noastre.

„Dacă vrem să ajutăm într-adevăr economia, şi ăsta este şi mesajul nostru pentru coaliţia de guvernare PSD – PNL, nu trebuie crescut salariul minim brut, trebuie crescut salariul minim net, iar lucrul acesta poate fi obţinut printr-o reducere a impozitării pe un salariu minim. Noi avem deja un proiect pe circuit, am propus şi amendamente în sensul acesta, măcar gradual să începem să intrăm şi noi în rândul celorlalte ţări europene care nu supraimpozitează munca pe salariile mici”, a mai precizat Năsui.

Colegul său de partid, deputatul USR Cristian Seidler, a menționat că o parte din salariul minim ar trebui să rămână neimpozitat.

„Ştim că se vorbeşte despre o creştere la 3.000 de lei a salariului minim brut. Diferenţa între 2.550 brut astăzi, salariul minim, şi 3.000 de lei ar trebui neimpozitat, asta ar însemna 450 de lei în buzunarele românilor care lucrează pe salariul minim pe economie. Aceştia sunt în număr de 844.000, la începutul luni noiembrie”, a apreciat Seidler, potrivit știripesurse.

Salarii mărite de la 1 ianuarie 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis marți că Executivul dorește ca noua lege a salariului minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Astfel că, Budăi a anunțat că salariul minim va ajunge la începutul anului viitor la 3.000 de lei, dintre care 200 de lei vor fi scoși de la impozit.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate(…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională.

(…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a apreciat ministrul Muncii.