Info

Sfaturi pentru antreprenori! Cum avem grijă de afacerea noastră în 2023

Cristina Tufănoiu, Sursă foto: Contabilitate-Smart.ro
Sursă foto: Contabilitate-Smart.ro

Expertul contabil Adriana Cristina Tufănoiu a oferit mai multe sfaturi celor care au sau care au de gând să deschidă o afacere în 2023, în contextul modificărilor fiscale operate de Guvern prin OG 16/2022 care vor avea aplicabilitate de anul viitor. Potrivit acesteia, antreprenorii microîntreprinderilor fără angajați vor avea de luat o decizie dificilă. Aceștia trebuie să decidă dacă angajează pe cineva și rămân la impozit micro sau trec la impozitul pe profit.

Expertul contabil a atras atenția că noua lege spune că, începând cu 2023, microîntreprinderile trebuie să aibă angajat un salariat pentru a-și păstra încadrarea la impozitarea micro (procent din cifra de afaceri). Dacă nu se va întâmpla acest lucru, în locul impozitului de 3% pe venit se va aplica un impozit de 16% pe profit.

În ce constă impozitul micro

Potrivit legii, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este unul fix, care se aplică la cifra de afaceri a companiei. Acesta se declară și se plătește trimestrial. În anul 2022, cota de impozitare este de:

– 1% din total venit pentru firmele care au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi)

– 3% din total venit pentru firmele care nu au cel puțin un salariat cu 8 ore/zi (sau mai mulți salariați ale căror contracte de muncă însumează 8 ore/zi)

În ce constă impozitul pe profit

În Codul Fiscal, profitul care este impozitat în țara noastră este cel rezultat din diferența dintre venitul total al unei companii și cheltuielile totale, fără cheltuielile nedeductibile. Acesta reprezintă 16% din totalul profitului înregistrat de o firmă. De asemenea, plata și declararea impozitului pe profit se realizează trimestrial (la fel ca la microîntreprinderi), scriu cei de la monitoruldevrancea.

Totodată, Adriana Tufănoiu spune că în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, impozitul de 3% pe cifra de afaceri va fi eliminat din 1 ianuarie 2023 și vor exista doar două tipuri de microîntreprinderi:

– cele care au cel puțin un angajat și care vor plăti în continuare impozit micro de 1% din venit

– cele care nu au angajați și care vor trece automat la plata unui impozit pe profit de 16%

Cum stau calculele

Luând în considerare cele două variante pe care le au microîntreprinderile fără angajați și modificările fiscale aduse legii,expertul contabil a prezentat 2 calcule comparative care, pornind de la cifra de afaceri și profitul firmei, vor stabili ce cota de impozitare este mai avantajoasă.

– în această situație impozitul pe profit de 16% este mai avantajos

– cu cât marja de profit este mai mică, cu atât impozitul pe profit este mai mic

– în această situație impozitul pe venit de 1% este mai avantajos

– cu cât marja de profit este mai mare cu atât impozitul pe profit este mai mare

Nu în ultimul rând, Tufănoiu îl sfătuiește pe fiecare administrator să își analizeze cifra de afaceri și marja de profit pentru a alege regimul fiscal avantajos.

Crește impozitul pe dividente

Începând cu anul 2023, cota de impozitare va crește de la 5 la 8%. De asemenea, în funcție de sumele ridicate din dividende se va achita și CASS (sănătatea):

a) persoanele fizice care au realizat peste 12 salarii minime brute din alte activități – valoarea acestora aflându-se în cuantumul dintre 12 – 24 salarii minime brute, baza de calcul este de 12 salarii minime brute;

b) persoanele fizice care au realizat peste 24 salarii minime brute, baza de calcul este de 24 salarii minime brute.

Expertul mai atrage atenția că CASS (10%) se va achita în tandem cu 12 sau 24 de salarii minime brute în conformitate cu ce se va stabili pentru anul 2023. Astfel, taxele se vor dubla  pentru dividendele ridicate peste 24 de salarii minime.

În acest caz, contabila îi sfătuiește pe antreprenori să ridice sau să distribuie cât mai multe dividende până la 31.12.2022, astfel încât să se încadreze în 5% impozit și CASS la 3.060 lei.

Firmele vor fi obligate să aibă sistem POS

Expertul contabil a mai arătat că în Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, este stipulat faptul că, începând de anul viitor, firmele care înregistrează o cifră de afaceri care depășește 10.000 euro vor avea obligația de a asigura clienților plata cu cardul prin intermediul unui sistem POS.

Astfel că, cei „care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice” (art. VII, al. 3).