Infofinanciar > Info > Seniorii așteaptă cu sufletele la gură! Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare a pensiilor
Info

Seniorii așteaptă cu sufletele la gură! Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare a pensiilor

Motivele de încetare a pensiei în 2024
Sursa foto: arhiva companiei

Vârstnicii din România se întreabă care este situația cu deciziile de recalculare a pensiilor. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii a transmis informații legate de acest lucru.

Milioane de vârstnici din România sunt nerăbdători să primească pensiile majorate. Acest lucru a fost promit de Ministerul Muncii.

Deciziile de recalculare

Inițial, seniorilor le-au fost transmise informații conform cărora în luna mai vor primi deciziile de recalculare acasă. Mai apoi, începând cu luna septembrie vor primi pensiile recalculate.

Totuși, aceste decizii de recalculare ar putea să întârzie. De acest lucru sunt responsabile unele schimbări din sistem. Motivele au fost explicate de către Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii. De asemenea, acesta a mai transmis și alte câteva informații în legătură cu procesul recalculării pensiilor.

Septembrie, luna pensiilor mai mari

„Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevazut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate.

Nu pot sa va spun exact acum, în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, este explicația oferită de Daniel baciu.

Fără micșorarea pensiilor

Un alt lucru pe care l-a punctat oficialul este că o mare parte dintre seniori va beneficia de majorarea veniturilor din luna septembrie. Acesta a transmis că nicio pensie nu va scădea.

„Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos”, a mai adăugat acesta.

Ajutor pentru românii

Reporterii i-au trimis oficialului un mesaj legat de deciziile de recalculare. Mai exact, aceștia i-au spus că românii ar fi ajutați dacă ar putea primi deciziile de recalculare mai devreme. În acest sens ar fi putut verifica și a se asigura că nu există nicio greșeală. Totuși, în cazul în care ar exista, aceștia ar putea să semnaleze. În acest fel aceasta ar fi putut fi remediată până la toamnă, atunci când se încheie procesul de recalculare.

„Să știți că noi am lucrat în această perioadă pe repede-înainte, pentru că timpul, după cum vedeți, este foarte scurt. De abia la sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în Parlament, normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și au fost aprobate săptămâna trecută”, este răspunsul oferit de Daniel Baciu.

Publicarea în Monitorul Oficial

„Noi nu puteam să ne apucăm de calculul efectiv și de softul informatic până când nu aveam o certitudine clară, și anume o lege publicată în Monitorul Oficial. De acum, deja noi lucrăm la Casa Națională de Pensii cu echipa de experți de la firma care asigură sistemul informatic integrat Casei Naționale de Pensii.

Deja purtăm aceste discuții. Încă de aproape o lună purtăm zilnic aceste discuții pe noul soft, pentru că aveam deja legea și aveam această mică incertitudine în normele de aplicare. Avem totul, termenele sunt foarte scurte, și practic, când se încheie procesul de evaluare, urmează recalcularea după ce softul este făcut.

Deci, lucrul acesta se va putea întâmpla undeva în vară, când firma o să finalizeze programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor și după aceea începem să emitem deciziile de pensii, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească pensiile mărite în urma recalculării”, a mai informat Daniel Baciu, conform dailybusiness.ro