Infofinanciar > Info > Noi modificări pentru seniori! Vârsta de pensionare se schimbă din nou
Info

Noi modificări pentru seniori! Vârsta de pensionare se schimbă din nou

pensii (Sursă foto: hitforum.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Apar noutăți pentru seniori. S-a aflat care sunt românii care vor ieși la pensie mai devreme începând din anul 2025. În anumite situații, vârsta de pensionare se poate modifica.

Modificarea vârstei de pensionari este menționată în noua lege. În acest fel, viitori pensionari trebuie să aibă aceste aspecte în vedere.

Vârsta de pensionare

Este deja cunoscut faptul că în noua lege a pensiilor este menționat faptul că se dorește egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre bărbați și femei. Mai exact, este vorba despre vârsta de 65 de ani, aspect eșalonat până în anul 2035.

Totuși, există și anumiți români care fac excepție de la această regulă. Este vorba despre femei, care se pot pensiona cu câteva luni mai devreme. Însă, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Vârstă mai mică de pensionare pentru femei

Mai exact, este vorba despre femeile care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. După cum se menționează în noua lege, aceste persoane vor primi o reducere a vârstei de pensionare.

Legea stipulează faptul că femeile beneficiază de o reducere a vârstei de 6 luni pentru primul copil. În total, aceste persoane pot beneficia de o reducere de până la 3 ani și 6 luni dacă au născut și crescut până la 7 copii.

Vârstă de pensionare mai mică

„Reducerea vârstei de pensionare de lege se aplică şi pentru copiii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”, se mai afișează în noua lege.

Totodată, în lege se mai arată și că românii care au trecut de stagiul complet de cotizare contributiv care este menționat în anexa nr. 5, cu minim 5 ani de stagiu de cotizare, mai primesc o reducere.  Aceștia pot cere pensie pentru limita de vârstă cu maxim 5 ani înainte ca aceștia să împlinească vârsta standard care se prevede în anexa nr. 5.

De asemenea, mai trebuie evidențiat și un alt aspect.

„Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”, se mai stipulează în noua lege, conform news18.ro 

O nouă creștere a pensiilor

Ceea ce mai trebuie evidențiat este faptul că seniorii vor mai beneficia de o majorare a pensiilor din luna septembrie a acestui an. În ianuarie, pensiile seniorilor s-au majorat cu 13,8%. Din luna septembrie seniorii vor beneficia de o recalculare.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, este declarația făcută de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, conform adevarul.ro