Infofinanciar > Info > Senatul va împlini 160 de ani de la înființare
Info

Senatul va împlini 160 de ani de la înființare

Senatul României (sursă foto: snppc.ro)
Foto: facebook

Senatul va împlini săptămâna viitoare 160 de ani de la înființare. Momentul va fi marcat printr-o sesiune solemnă.

Senatul va dezbate săptămâna viitoare un proiect care completează legislația pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate și a consumului ilicit de droguri. Proiectul de lege, prevede, printre altele, că șantajul pentru practicarea prostituției, proxenetismului, exploatarea cerșetoriei să fie incluse în sfera infracțiunilor grave.

Astfel, cei care sunt găsiți vinovați riscă până la 15 ani de închisoare. Totodată, furnizarea de substanțe psihoactive minorilor se va pedepsi cu închisoare de la unu la cinci ani. Tot închisoarea, de la 10 la 20 de ani, este prevăzută și pentru cultivarea, vânzarea și cumpărarea acestor substanțe.

Pe de altă parte, Senatul marchează luni, 17 iunie, 160 de ani de la înființare. Momentul se va marca prin organizarea unei ședințe solemne și a unui concert aniversar la Ateneul Român.

Senatul a fost înființat printr-un document cu valoare constituțională numit Statutul dezvoltator al Convenției de la Paris. Un act aprobat prin plebicistul din luna mai 1864 și promulgat ulterior de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Prima ședință a Senatului României a avut loc pe 6 decembrie 1864. Senatul a fost desființat în 1946 de către regimul comunist și și-a reluat activitatea după Revoluția din 1989.