Infofinanciar > Info > S-ar putea produce un seism cu magnitudinea de 8 pe scara Richter în Vrancea? Avertismentul experților
Info

S-ar putea produce un seism cu magnitudinea de 8 pe scara Richter în Vrancea? Avertismentul experților

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
Sursa foto: arhiva companiei

Specialiștii din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului au transmis mai multe informații importante. Acestea au fost adresate având în vedere că în ultimele săptămâni, pe teritoriul țării noastre, au fost înregistrate cutremure aproape în fiecare zi.

Un cercetător din cadrul INFP a dezvăluit mai multe informații despre posibilitatea unui cutremur de 8 grade pe scara Richter în Vrancea. Având în vedere că românii au avut parte de cutremure zilnic de la începutul acestui an, mulți se tem că va avea loc un cutremur cu magnitudine mare.

După cum au transmis specialiștii în acest domeniu, Vrancea rămâne „principala problemă majoră”. Cutremurele care au loc în această zonă pot afecta mai mult de jumătate de țară. Conform lui Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător Post-Doc la INFP, aici se pot forma și cutremure cu o magnitudine de 8 pe scara Richter.

„Vrancea este, întradevar, pricipala problema majoră. Poate afecta jumătate din teritoriul țării. Și nu mă refer doar la valorile de hazard ci și la valorile de risc seismic. Sunt lucruri diferite.

Deocamdată nu avem un algoritm funcțional, la nivelul întregii lumi, de a prezice cutremurele, nici măcar de a prognoza. Deși știm că Vrancea poate produce undeva până la 8 (n.r. magnitudine), capacitatea sursei seismice de acolo. În 1977, cutremurul a avut undeva la 7,4 grade pe scara Richter. Poate să fie mai rău decât în ’77”, a transmis acesta, conform playtech.ro