Infofinanciar > Info > Șeful Armatei Române avertizează despre o posibilă escaladare a răboiului din Ucraina
Info

Șeful Armatei Române avertizează despre o posibilă escaladare a răboiului din Ucraina

Armata Romana
sursa foto: arhivă

Generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării Române, a lansat miercuri un avertisment serios cu privire la posibila escaladare a conflictului din Ucraina. În cadrul celui mai mare eveniment din regiune dedicat apărării și securității, el a subliniat necesitatea ca România să fie pregătită pentru orice eventualitate, insistând pe importanța unei capacități defensive solide la nivel național și aliat.

Escaladarea Conflictului și Necesitatea Pregătirii

Generalul Gheorghiță a menționat că există prognoze și scenarii care indică o probabilitate crescândă a escaladării conflictului din Ucraina, inclusiv pe plan militar. Într-o declarație fermă, el a subliniat că pentru a diminua această probabilitate, România trebuie să se bazeze pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă.

„Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a declarat el. Avertismentul generalului Gheorghiță a fost făcut în cadrul unui târg internațional de apărare și securitate desfășurat la Romaero. Acest eveniment de trei zile a reunit producători de armament din întreaga lume, care și-au prezentat cele mai noi tehnici și echipamente militare.

Printre vedetele târgului s-au numărat americanii, cu cele mai multe exponate. Avionul F-35, considerat de mulți experți drept cea mai capabilă aeronavă de luptă din lume, a fost unul dintre principalele atracții. România intenționează să achiziționeze 32 de astfel de avioane, într-un contract evaluat la peste 6,5 miliarde de dolari. Negocierile cu firma producătoare sunt în desfășurare, iar semnarea contractului este așteptată să aibă loc în acest an.

Achiziții și modernizări militare

Pe lângă avioanele F-35, vizitatorii expoziției au putut vedea tancurile americane Abrams și obuzierele sud-coreene de 155 de milimetri, care vor fi integrate în Armata Română. România urmează să achiziționeze 54 de tancuri Abrams la un preț de 2,5 miliarde de dolari. Prezența americanilor la târg a fost cea mai semnificativă, cu 47 de expozanți. Germania a participat cu 17 companii, Marea Britanie și Cehia cu câte 12, iar Coreea de Sud cu 11 companii.

Evenimentul a fost deschis în prezența premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat în cadrul târgului un program ambițios de construire a unor drone militare românești, care ar putea intra în dotarea Ministerului Apărării Naționale în doi ani, cu finanțarea corespunzătoare.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ pentru industria de apărare din România, demonstrând dorința de a reduce dependența de importuri și de a dezvolta capabilități tehnologice avansate la nivel local.

Consolidarea Alianței și a Apărării Naționale

În contextul provocărilor regionale și al tensiunilor crescânde, mesajul generalului Gheorghiță subliniază importanța unor măsuri proactive și a unei strategii de apărare bine fundamentate. Capacitatea de descurajare și apărare a NATO, alături de întărirea instituțiilor naționale de apărare, rămâne esențială pentru securitatea României.

Pe măsură ce situația din Ucraina evoluează, România trebuie să rămână vigilentă și pregătită să răspundă oricăror provocări, asigurându-se că menține un nivel adecvat de apărare și securitate pentru a proteja interesele naționale și aliații săi, potrivit Observator.