Infofinanciar > Info > Se scumpesc țigările! Un pachet poate ajunge chiar și la 50 de lei
Info

Se scumpesc țigările! Un pachet poate ajunge chiar și la 50 de lei

Țigări, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Multe bunuri și servicii vor avea prețuri noi începând cu 2023, inclusiv țigările. Pentru a-și satisface plăcerea, fumătorii vor trebui să scotocească mai mult în buzunare în acest an.

Accizele la produsele din tutun vor crește semnificativ în 2023. Un pachet de țigări va costa acum, în medie, cu aproximativ un leu mai mult.

Un pachet de țigări ajunge la 50 de lei

Prin urmare, persoanele care fumează în medie un pachet de țigări în fiecare zi vor avea la sfârșitul lunii 30 de lei în plus cheltuiți pe țigări, dacă nu chiar mai mult.

În plus, persoanele care fumează de obicei două sau trei pachete în fiecare zi vor simți o creștere și mai mare a prețului.

Costul unui pachet de țigări variază acum între 22 de lei și 50 de lei, în funcție de aromă și calitate. Cel mai ieftin pachet de țigări va costa cel puțin 23 de lei odată cu aplicarea noilor accize.

Din nefericire, aceste creșteri de prețuri nu vor face decât să favorizeze piața neagră și contrabanda cu tutun, care sunt deja prezente pe piața românească și care fac ca statul să piardă foarte mulți bani, deoarece aceste afaceri se desfășoară fără a plăti taxe către stat.

Se scumpesc și țigările electronice

Pentru prima dată în UE, se vor aplica taxe și pentru țigările electronice, care livrează nicotină sub formă de vapori.

Noua structură de impozitare va armoniza impozitarea tutunului încălzit și a altor produse noi din tutun cu cea a țigărilor. Popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor este văzută negativ de factorii de decizie politică din întreaga lume.

Articolele de vaping mai puternice vor avea o acciză de cel puțin 40%, iar produsele de vaping mai slabe vor avea o acciză de doar 20%. În plus, produsele din tutun încălzit vor fi supuse unei accize de 55%, adică 91 de euro în taxe pentru fiecare 1 000 de unități vândute.

UE vrea o generație nefumătoare

În țările cu costuri scăzute în raport cu veniturile, precum Austria și Luxemburg, accizele la țigări ar crește, de asemenea, în mod semnificativ. Potrivit economedia.ro, se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va aduce încasări suplimentare de 9,3 miliarde de euro pentru statele membre ale UE, scrie România TV.

Aceste modificări sunt menite să grăbească progresul UE către o „generație fără tutun” până în 2040.

Oficialii din domeniul sănătății speră să reducă consumul de tutun în rândul locuitorilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040, ca parte a Planului UE de combatere a cancerului.