Info

Se scumpesc sau nu carburanții? Ce spune ministrul Energiei, Virgil Popescu

Virgil Popescu Energie Sursa foto iDevice.ro

În contextul în care nu este clar dacă reducerea de 50 de bani la carburanți va fi prelungită de către coaliția de guvernare, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a exprimat opinia privind evoluția prețurilor la pompă. Acesta a susținut că este de părere că prețul motorinei va scădea, sau cel puțin va rămâne la valoarea actuală.

Virgil Popescu a declarat că: „Cred că va urma o cotaţie în jos (preţul motorinei – n.r.) sau se va menţine unde este acum (…) Importurile (de motorină) din Rusia sunt reglementate până pe 5 februarie. Jucătorii din piaţă găsesc surse alternative. Grecia este o sursă de motorină, Orientul Mijlociu, nu e Rusia singura sursă de diesel din lume”,

Miercuri dimineață, prețurile la motorină nu erau foarte mari, dar până la prânz,  dolarul a înregistrat creșteri semnificative, iar creșterile de prețuri la motorină sunt din nou anticipate. „A crescut uşor şi cu paritatea leu-dolar, că acciza se plăteşte la dolar”, a precizat Virgil Popescu, conform Antena3. 

Guvernul poate renunța la reducerea de 50 de bani

Reducerea de 50 de bani la prețul carburanților, implementată în luna iunie de către Guvern urmează să se finalizeze la 1 octombrie. Este neclar dacă coaliția de guvernare va decide sau nu prelungirea acestei măsuri. Dacă ajutorul financiar nu va fi extins, litrul de motorină va atinge din nou suma de 9 lei.

Un plin de benzină costă în acest moment cu 61 de lei mai mult decât un plin de motorină. Când se alimentează, diferența de preț este vizibilă. De exemplu, 50 de litri de motorină costă în prezent 425 de lei, în timp ce 50 de litri de benzină costă 364 de lei. Antena3 a calculat că, dacă reducerea de 50 de bani va fi eliminată, șoferii vor cheltui cu 25 de lei mai mult, adică 450 de lei pentru motorină și 389 de lei pentru benzină.

Principalul distribuitor de carburanți, Petrom, a menținut prețul benzinei la același nivel, în timp ce a majorat prețul motorinei cu patru bani pe litru. Cea mai recentă modificare de preț a fost înregistrată pe 10 septembrie, când prețul benzinei a fost redus cu patru bani pe litru; modificarea anterioară a avut loc pe 6 septembrie, când prețul motorinei a fost majorat cu patru bani pe litru, potrivit economica.net.

Cele mai recente ajustări de prețuri au făcut ca diferența dintre motorină și benzină să crească, motorina costând în prezent cu peste 1,2 lei mai mult decât benzina, o sumă record. România este un importator net de motorină, potrivit datelor Oil Terminal; în prima jumătate a anului au fost aduse 1,33 milioane de tone, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, conform sursei citate.  Cererea națională de benzină a scăzut cu 2% în trimestrul al doilea, după ce în primul trimestru a atinsese pragul de +7%, potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului.