Infofinanciar > Info > Se scumpesc biletele de tren. Cu cât și de la ce dată se vor înregistra majorările
Info

Se scumpesc biletele de tren. Cu cât și de la ce dată se vor înregistra majorările

cfr sursa foto G4Media ro
Sursa foto: G4Media.ro

Biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii de la data de 1 iulie. Majorarea se datorează cererii operatorului de stat CFR Călători în bugetul pe anul 2022. Această scumpire se datorează creșterii prețurilor la energie. O decizie de scumpire a biletelor de tren se ia de către Autoritatea Feroviară pentru toată piața.

La momentul actual, un bilet de tren CFR Călători la un tren Inter-regio de la București la Brașov costă aproape 50 de lei. Același bilet va costa de la 1 iulie circa 60 lei.

Un bilet de tren București – Constanța, care în prezent costă 60 de lei, se va scumpi la circa 72 de lei de la 1 iulie. Scumpiri similare vor fi operate și la operatorii privați.

În 2013 a fost ultima majorare de tarife la CFR Călători.

Odată cu mărirea prețurilor la bilete, vor crește și salariilor angajaților. Acestea vor crește cu 10 procente. Administrația CFR Călători și organizațiile sindicale reprezentative au semnat, la sediul CFR Călători, noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Printre beneficiile enumerate se numără și majorarea salariilor de bază brute, dar și acordarea tichetelor de masă în valoare de 20 de lei pentru perioada 1 iunie-  30 noiembrie, potrivit unui comunicat.

Contract Colectiv de Muncă

Angajații CFR vor avea posibilitatea stabilirii clasei de salarizare prin negociere individuală, pe perioada de valabilitate a Contractului Colectiv de Muncă.

„Contractul Colectiv de Muncă promovează relaţii de muncă echitabile, un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, iar prin noile prevederi CCM, reprezentanţii administraţiei şi cei ai organizaţiilor sindicale reprezentative au pus accent pe stabilitate socială”, se precizează în comunicat.

Prin intermediul acestuia se va asigura protecția salariaților în sensul menținerii drepturilor avute până în prezent.

„În corelaţie cu solicitările şi atentă la nevoile tuturor angajaţilor săi, Administraţia CFR Călători a iniţiat negocieri concentrate începând cu data de 11 aprilie a.c. pentru încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, pentru ca acesta să intre în vigoare cât mai repede posibil, o dată cu înregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Administraţia CFR Călători mulţumeşte acelor parteneri sociali care au înţeles că punerea în aplicare cu celeritate a noului CCM, ce aduce condiţii mai bune întregului personal al CFR Călători, este mai importantă decât ‘ascunderea’ în spatele unor solicitări imposibil de atins ce aduceau beneficii doar anumitor categorii profesionale”, se menţionează în comunicat.