Infofinanciar > Info > Se schimbă tariful parcărilor din Capitală. Primăria introduce sistemul unic de taxare
Info

Se schimbă tariful parcărilor din Capitală. Primăria introduce sistemul unic de taxare

Parcare, Sursă foto: Hotnews
FOTO: HOTNEWS.RO

Primăria Capitalei a eliminat tarifele diferențiate pentru parcările aflate în administrarea municipalității. Prin urmare, șoferii bucureșteni vor plăti un tarif unic de 5 lei pe oră chiar și în centrul Capitalei.

Astfel, tariful parcărilor se va reduce de la 10 la 5 lei pentru zona centrală în timp ce în zonele mai puțin centrale tariful se va dubla de la 2,5 la 5 lei pe oră. Tarifele au fost stabilite în cadrul ședinței de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în 22 decembrie, decizia va intra în vigoare miercuri.

Municipalitatea a adoptat tariful unic pentru parcarea în București

Tariful unic de 5 lei se va aplica în intervalul 08-20 de luni până vineri. Primăria va pune la dispoziția persoanelor fizice, entităților juridice dar și a instituțiilor abonamente lunare de 500 de lei sau zilnice de 30 de lei. Riveranii vor achita 50 de lei pe lună sau 500 de lei anual.

Pentru persoanelor fizice, juridice sau a instituțiilor fizice, CGMB a stabilit ca abonamentul să fie valabil de luni până duminică în intervalul orar 08-20, în toată zona unică de tarifare. Achitarea abonamentului permite dreptul de folosință a locului de parcare dar fără rezervate sau nominalizare.

Pentru riverani abonamentul este valabil pentru persoanele fizice care au domiciliul sau reședința în proximitatea locului de parcare și au autoturismele înmatriculate în București sau sunt utilizate în baza unui contract de leasing sau de comodat.

Nu vor plăti taxa pentru parcare proprietarii mașinilor electrice și hibride

Abonamentul vine la pachet cu utilizarea locului de parcare fără nominalizare sau rezervare. Doar două abonamente se pot aloca pentru fiecare unitate locativă. Proprietarii autoturismelor vor fi nevoiți să plătească anticipat contravaloarea abonamentului.

Abonamentele pot fi achitate fie prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistemul de autotaxare. Se mai poate achita online sau prin SMS.

Nu vor plăti parcarea șoferii care dețin vehicule electrice și hibride. Ultima categorie de autoturisme vor beneficia de parcare gratuită timp de un ade zile. Proprietarii vehiculelor înregistrate în Capitală pot beneficia de gratuitate pentru o perioadă de 24 de luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, adică 1 martie 2023, potrivit hotnews.ro.

Pentru a beneficia de gratuitate, proprietarii au obligația de înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București. Înregistrarea se poate face pe baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibride.

Autoturismele electrice și hibride care sunt folosite pentru activitățile de transport alternativ de tip ride sharing precum și cele utilizate în baza unei înțelegeri contractuale  de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale dar și cele care promovează activități comerciale de orice fel vor plăti abonamente ale de parcare.