Infofinanciar > Info > Se schimbă legea prin reforma pensiilor! Marius Budăi a recunoscut: „Va crește vârsta de pensionare”
Info

Se schimbă legea prin reforma pensiilor! Marius Budăi a recunoscut: „Va crește vârsta de pensionare”

Budăi, Sursă foto: Știrile ProTV
Sursă foto: Știrile ProTV

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat miercuri, după audierile în comisiile de specialitate, că intenționează să crească vârsta de pensionare în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marius Budăi a declarat că noul program de guvernare vine cu cinci priorităţi, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. „Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de salarizare”, a spus ministrul.

Crește vârsta de pensinare

„Va crește vârsta de pensionare. În al doilea rând, va crește perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul cu ultimele șase luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. treptat, vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivității. În al treilea rând, a crescut și va crește treptat perioada petrecută în acea activitate. Dacă vorbim de magistrați, nu se vor mai permite perioade asimilate și, așa cum era proiectul inițial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an să să crească această perioadă până la 25 de ani.

Acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul contributiv și ajunge să avem și vârsta de pensionare crescută la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor. Impozitarea diferită începe de la salariul mediu brut pe economie, cu precizarea că nu este afectată și nu va fi afectată parte de contributivitate”.

Creșterea salariului minim

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat și despre angajamentul de a crește salariul minim net la echivalentul a 500 de euro, conform programului de guvernare: „Și această creștere care practic a fost acum la 3.000 de lei care a fost cea mai mare creștere din ultimii ani a salariului minim de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, coaliția acceptând și înțelegând că trebuie să participăm și noi cu această creștere și sunt acei 200 de lei netaxați. Aici sunt două aspecte, primul discuțiile cu mediul de afaceri și cu sindicatele”.

Budăi a prezentat câteva obiective principale ale guvernului în domeniul muncii și protecției sociale. Printre acestea se numără politici corecte și eficiente privind pensiile, modernizarea sistemului de salarizare din sectorul public, îmbunătățirea asistenței sociale și promovarea politicii active de stimulare și ocupare a forței de muncă. Guvernul urmărește, de asemenea, digitalizarea serviciilor publice pentru a facilita accesul cetățenilor la servicii de calitate, scrie News.

Ministrul Muncii a făcut cunoscută intenția sa de a dezvolta un sistem național de management în domeniul dizabilității și de a consolida serviciile publice destinate persoanelor cu dizabilități. Unul dintre obiectivele sale este implementarea unei soluții de digitalizare a dosarelor până în toamnă, cu scopul de a eficientiza și simplifica procesul de gestionare a informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități. Prin aceste măsuri, se urmărește îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate pentru această categorie vulnerabilă a populației și crearea unui mediu mai inclusiv și mai susținător pentru persoanele cu dizabilități.