Infofinanciar > Info > Se schimbă legea. Cine nu va mai putea profesa după pensie
Info

Se schimbă legea. Cine nu va mai putea profesa după pensie

Sursă foto: playtech.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Noile Legi ale Educației vor fi modificate din nou. De această dată, noul proiect îi are în vizor pe profesorii din mediul universitar. La momentul actual, profesorii din mediul universitar pot să profeseze, fără să li se impună o limită de vârstă. Noul proiect de lege din învățământ își propune să implementeze o astfel de limită.

Prin noua propunere contractele profesorilor pensionari se vor putea prelungi cu câte un an. Acest lucru se va întâmpla în funcție de evaluarea performanțelor acestora.

Profesorii universitari ieșiți la pensie

Legea existentă care se modifică este legea învățământului superior nr. 199/2023. Aici se precizează că „persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea fără limită de vârstă”.

Oficialii care au inițiat modificarea acestei legi sunt de părere că ”această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. O astfel de reglementare va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac”.

Mai exact, propunerea sugerează eliminarea posibilității ca senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare și confesionale să poată adopta decizia conform căreia un cadru didactic sau de cercetare să își poată desfășura activitatea în continuare, după ce a ieșit la pensie. Acest lucru va fi limitat de un contract pe o perioadă determinată de un an. Totuși, există posibilitatea ca acesta să se prelungească anual, așa cum se arată în carta universitară, fără să mai existe o limită de vârstă.

Pensionarea profesorilor

La momentul actual, legea spune că personalul didactic trebuie să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani. Există, însă, și posibilitatea ca atunci când cadrul didactic cere asta să își poată păstra statutul de titular. Asta numai până când se finalizează anul universitar în care acesta împlinește vârsta pensionării.

De asemenea, această nouă propunere restrânge perioada în care universitățile pot oferi profesorilor calitatea de titular după ce au ieșit la pensie. Drepturile și obligațiile care le revin profesorilor din calitatea de titulari în învățământ sau în cercetare nu mai poate fi prelungită decât pentru o perioadă de trei ani.

Cu toate astea, noul proiect nu va intra, încă, în vigoare. Pentru a putea fi implementat trebuie mai întâi adoptat în Parlament. Mai apoi, președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să îl promulge. Ultimul pas este intrarea acestuia în Monitorul Oficial, informează romaniatv.net

Munca după pensie

La momentul actual, pentru ceilalți pensionari, legea spune că după ce ies la pensie își mai pot menține funcția pentru o perioadă de încă trei ani. Mai apoi, își pot prelungi contractul în fiecare an.

„Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare. Cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca”, informează infoinstitutii.ro