Info

Se oferă noi vouchere! Vineri este ultima zi în care se mai pot depune cererile

a1.ro
FOTO: a1.ro

Copiii a căror situație financiară este dificilă, pot beneficia din partea statului de un ajutor în valoare de 500 de lei, pentru a-și cumpără rechizite. Lista beneficiarilor trebuie trimisă, de Inspectoratele Școlare, Ministrului Educației, până la data de 23 septembrie.

Elevii și preșcolarii care fac parte din familiile care nu au o situație financiară prea bună pot beneficia de un voucher în valoare de 500 de lei. Guvernul alocă acești bani pentru a limita abandonul școlar.

Pentru a obține voucherul respectiv, unul din părinți trebuie să depună o cerere în acest sens începând cu prima zi a anului școlar 2022-2023.

Statul alocă 500 de lei elevilor și preșcolarilor pentru rechizite

România oferă, în mod gratuit, rechizite pentru copii proveniți din mediile sociale defavorizate din învățământul primar și gimnazial. Voucherul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar realizat pe mebru de familie, obținut în luna iulie a anului în curs.

Ordonanța de Guvern care prevede acordarea de rechizite a fost explicată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, într-o postare pe Facebook, acesta a declarat următoarele:

”Rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv.

De drepturile stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 beneficiază copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.

Ordonanța de Guvern nr 33/2001 prevede faptul că directorii de școli vor decide care elevi primesc rechizite școlare în limita a 500 de lei după care vor face publică lista beneficiarilor. Cadrele didactice au la dispoziție 15 zile de la începerea anului școlar pentru a finaliza procedurile.

Directorii și primarii vor distribui rechizitele

Lista întocmită de cadrele didactice va fi trimisă inspectoratelor școlare județene, a căror sarcină, printre altele,  este să stabilească volumul de rechizite necesar pentru județul sau municipiul respectiv.

Ministerul Educației va achiziționa rechizitele și ulterior le va distribui până la data de 1 octombrie, se mai arată în OUG nr, 33/2001.

Inspectoratele școlare vor repartiza școlilor rechizitele după care primarii împreună cu directorii de școli se vor asigura ca beneficiarii își vor primi cele necesare școlii.

La solicitarea site-ului edupedu, inspectoratul școlar Timiș a exemplificat modul de calculare. Prin urmare, ”venitul mediu lunar pe membru de familie se realizează prin însumarea veniturilor nete realizate într-o lună de către membrii familiei împărțit la numărul total la acestora iar 50% din salariul de bază minim brut pe țară reprezintă un cuantum de 1275 de lei”, conform edupedu. ro citați de romaniatv.net