Infofinanciar > Info > Se introduce venitul minim european! Dar ce este acesta
Info

Se introduce venitul minim european! Dar ce este acesta

Guvernul a decis să introducă salariul minim european
Sursa foto: capital.ro

Guvernul a luat o decizie importantă în direcția introducerii salariului minim european până la sfârșitul anului 2024. O inițiativă ce va genera creșterea veniturilor în România.

Conform acestei propuneri, salariul minim european va reprezenta cel puțin jumătate din salariul mediu net. Prin majorarea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Se asigură că angajații cu minimum 24 de luni de experiență vor primi remunerații mai mari decât pragul minim.

Guvernul a decis să introducă venitul minim european

Această mișcare reprezintă un pas semnificativ către atingerea obiectivului european de a asigura ca angajații cu venituri mici să primească cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Utilizând salariul mediu utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, care se ridică la 7.567 de lei, rezultă că salariul minim european în România ar fi de 3.783 de lei în prezent.

Prin aplicarea regulei salariului minim european începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 4.100 de lei, reprezentând jumătate din salariul mediu brut pe țară, estimat la 8.200 de lei. Implementarea salariului minim european va asigura o creștere constantă a veniturilor salariale, aliniate la salariul mediu brut pe țară. Această inițiativă va aduce beneficii considerabile angajaților din sectorul privat, unde se concentrează cel mai mare număr de salariați plătiți la nivel minim.

Introducerea salariului minim european va aduce un beneficiu considerabil: garantarea unor remunerații mai consistente chiar și pentru cei fără calificare. Începând cu prima zi de angajare. Această măsură va contribui la eliminarea perspectivelor unor pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un nivel de trai mai decent după retragerea de pe piața muncii.

Expresia „salariu minim” desemnează diverse reguli și reglementări

Ministerul Muncii se află deja în proces de elaborare a unei propuneri legislative pentru a transpune în legislația națională Directiva europeană privind stabilirea unor salarii minime adecvate în Uniunea Europeană.

Odată ce această directivă va fi implementată, atât companiile. Cât și angajații remunerați la salariul minim vor avea claritate cu privire la ajustările necesare. În acest sens, introducerea salariului minim european reprezintă un progres pozitiv pentru toți salariații din România. Având un impact semnificativ asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a populației.

Expresia „salariu minim” desemnează diverse reguli și reglementări privind suma minimă pe care angajatorii sunt obligați să o plătească lucrătorilor. Salariile minime legale sunt stabilite de lege sau de normele oficiale. În plus, există și salarii minime convenite la nivel colectiv. Sunt reglementate de contractele colective de muncă încheiate între sindicate și angajatori, conform romaniatv.net.