Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu rovinieta? Ce trebuie să știe șoferii
Info

Ce se întâmplă cu rovinieta? Ce trebuie să știe șoferii

rovinietaă (sursă foto: realitatea.net)
Sursa foto Arhiva companiei

La data de 29 ianuarie, a fost adoptată Ordonanța  ce face referire la legislația pentru rovinietă. De asemenea, au fost detaliate și responsabilitățile și metodele de control ale plății acesteia. Acestea vor fi diferite în funcție de naționalitate.

Potrivit Ordonanței ce a intrat în vigoare de la 29 ianuarie 2024, se schimbă procesul de verificare al acesteia. De asemenea, se verifică și monitorizarea traficului. Aceste propuneri au venit din partea oficialilor de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Noi schimbări la rovinietă

Aceste noi schimbări sunt în conformitate cu legislația la nivel european. Totodată, ele ajuta la o fluidizare a rezolvărilor sectorului rutier.

De la 29 Ianuarie 2024, persoanele străine sunt responsabile, pe persoană fizică, de deținerea unei rovinietei valide. În cazul cetățenilor români, rovinietă este pe numele celui ce deține vehiculul de e stradă.

De acum, străinilor li se va verifica rovinieta în punctul de frontieră de către cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În cazul românilor, rovinieta se va verifica pe drumurile naționale. Acest lucru se va face prin intermediul camerelor video.

Există, de asemenea, camere montate și la punctele de frontieră. Scopul acestora este, însă, pentru a monitoriza traficul, nu pentru a se verifica rovinieta. Totodată, aceeași Ordonanță adoptată va introduce noi perioade de valabilitate. De asemenea, și prețurile se vor schimba. Acest lucru se va întâmpla din 11 martie, conform mediaflux.ro.

„Modificăm cadrul legal astfel încât şoferii de TIR să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de aşteptare în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră şi în Portul Constanţa”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

RCA-ul costă mai puțin

De asemenea, rovinieta pentru o perioadă de șapte zile nu va mai fi valabilă. Aceasta va dispărea din data de 25 martie. Cea pentru o zi mai poate fi achiziționată de către șoferi. Astfel, se pot lua roviniete pe 24 de ore, 10 zile, o lună, 60 de zile sau un an. Costurile pentru rovinietă variază între 13 și 140 de lei. Cea pentru un an este cea mai scumpă, aceasta având valoare de 139,5 lei. Cea de o zi  costă 12,5 lei.

De asemenea a fost redus prețul RCA-ului. Conform premierului Marcel Ciolac, peste 700 de oferte au fost emise pentru noul tarif.

„În doar câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la tariful recomandat, ce nu depăşeşte 9.000 lei şi sunt convins că se va ajunge rapid la mii de asemenea poliţe”, a declarat Marcel Ciolacu.