Info

Se ieftinesc benzina și motorina! Prețurile au scăzut continuu

carburanti national.ro
sursa foto: national.ro

Se observă un val din ce în ce mai accentuat al scăderii prețurilor la carburanți în ultima perioadă. Cei de la compania Petro, spre exemplu, care este la momentul actual liderul pieței de distribuție a acestor resurse, a ieftinit benzina și motorina comercializată în stațiile proprii, iar asta vine la o distanță de doar două zile de la ieftinirea anterioară.

Publicația online monitorizează zilnic stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, iar astăzi, 20 noiembrie 2022, în aplicație, se afișa un preț al benzinei standard de 7,63 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,88 lei/litrul. În schimb, prețurile pe care le achită românii la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, prin plafonarea hotărâtă de Guvern. Avem astfel 7,13 lei pe litru la benzină și 8,38 lei pe litru la motorină.

Dacă comparăm prețurile de la începutul week-end-ului, adică de vineri, 18 noiembrie, atât motorina, cât și benzina sunt cu cinci bani pe litru mai ieftine. Astăzi avem parte de cea de-a doua reducere de prețuri consecutivă în ceea ce privește carburanți auto. Cea mai recentă s-a înregistrat în data de 17 noiembrie.

Perioada reducerilor de preț

Înainte de această dată, prețurile au înregistrat timp de o lună de zile, creșteri continue: carburanții s-au scumpit chiar și în 15 rânduri consecutive, până pe 8 noiembrie. După aceea, se instalase o perioadă de stagnare a acestor valori, iar acum vedem că avem parte de reduceri ale acestor prețuri.

Dacă facem un calcul simplu, în această perioadă, scumpirea ajunsese la 63 de bani pe litru în cazul motorinei, care este în prezent carburantul cel mai utilizat la noi în țară. Iar în cazul benzinei, scumpirea cumulată a fost tot de 63 de bani.

Guvernul hotărâse în urmă cu ceva timp extinderea perioadei de plafonare a prețului de la pompă cu 50 de bani (25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei) până la sfârșitul acestui an. Executivul de la București a luat această decizie a prelungirii la finalul lunii septembrie, perioadă în care urma să expira termenul, inițiatla data de 1 iulie, potrivit sursei mai sus amintite.

Cum a evoluat prețul petrolului

Și prețul petrolului scade simțitor în ultimul timp, un efect cauzat pe fondul riscului de recesiune, dar și al consumului mai redus pe care îl are China în prezent. La acest moment, barilul de țiței Brent se tranzacționează la nivel global la valoarea de 87 de dolari, iar sortimentul WTI a atins chiar suma de 80 de dolari.

În cazul României, consumul mediu anual este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți. Dintre aceștia, 5,9 milioane de tone reprezintă consumul de motorină, iar doar aprozimativ două treimi se produc în cele trei rafinării din țară, restul fiind procurate prin import.