Info

Se dublează ratele! Anunțul care va lăsa românii fără bani în 2023

Bani, Sursă foto: Impact.ro
Sursă foto: Impact.ro

Coface România, o societate de asigurări din București, a făcut o serie de dezvăluiri șocante pentru anul 2023, prin care viețile a mii de români vor fi afectate din punct de vedere financiar. Mai exact, compania a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că persoanele fizice cu credite legate de indicele IRCC vor plăti de anul viitor rate duble.

Iancu Guda, service director în cadrul Coface, a oferit mai multe detalii vizavi de aceste schimbări financiare, ce ar urma să se resimtă în anul viitor.
„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, a susținut Iancu Guda.

De asemenea, reprezentantul acestei companii le recomandă românilor să-și refinanțeze temporar creditele în euro, deoarece acestea au dobânzi mai mici, scrie Agerpres.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a mai precizat Iancu Guda.

Șomajul va fi în creștere în anul 2023

Printre previziunile Coface, se numără și informația conform căreia șomajul din țara noastră va crește în anul viitor. Acest lucru va fi consecința faptului că mai multe fabrici industriale de pe teritoriul României se vor închide în 2023, din cauza prețurilor ridicate la energie și gaze naturale.

Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul companiei, a oferit mai multe explicații acestui scenariu.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a susţinut Nichişoiu.

Potrivit unui studiu prezentat în aceeași conferinţă de presă, în anul 2021, 6.113 de firme din România au cerut intrarea în insolvenţă. Acest număr este în creştere cu 10% faţă de anul 2020. De asemenea, în primul semestru al acestui an, au fost deschise 3.510 de proceduri de insolvenţă, cu 16% mai multe decât în primul semestru al anului 2021.

Raportat la 1.000 de companii active din țara noastră, numărul cel mai mare de cereri de a intra în insolvență s-a înregistrat în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte,