Infofinanciar > Info > Se digitalizează administrațiile locale. Fondurile alocate se ridică la 50 de milioane de lei
Info

Se digitalizează administrațiile locale. Fondurile alocate se ridică la 50 de milioane de lei

Primărie București (sursă foto: Libertatea)
sursa foto: arhivă

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că administrațiile locale din România vor beneficia de o alocare de 50 de milioane de lei în anul 2024 pentru proiecte de digitalizare. Acești bani sunt destinați primăriilor de comune, orașe, municipii și consiliilor județene. Scopul principal este de a moderniza și eficientiza serviciile publice locale.

„Doar pentru anul 2024 avem alocați 50 de milioane de lei pentru a asigura servicii pentru 1.000 de primării și consilii județene, iar pentru anul 2025, în funcție de solicitări, vom putea să mergem până la 200 de milioane de lei”, a declarat Bogdan Ivan la finalul ședinței de Guvern.

Se vor reconstrui site-uri ale primăriilor

Ivan a explicat că fondurile vor fi utilizate pentru interconectarea platformelor existente ale primăriilor cu platformele de plăți electronice. Una din ele este ghiseul.ro. De asemenea, se vor adapta sau reconstrui site-urile primăriilor pe un format standardizat național. Se vor achiziționa soluții de securitate cibernetică, considerate esențiale pentru anul 2024. Totodată, se va asigura interoperabilitatea infrastructurii IT atât la nivel județean, cât și național. Se va oferi suport practic pentru autoritățile locale în standardizarea serviciilor publice.

„În primul rând vom interconecta platformele actuale ale primăriilor cu platformele de plăți electronice, de exemplu ghiseul.ro, vom adapta sau vom reconstrui site-urile fiecărei primării pe un format standardizat național, vom achiziționa soluții de securitate cibernetică, care reprezintă un must-have în anul 2024, și, în același timp, ne vom asigura de interoperabilitatea structurii IT atât la nivel județean, cât și la nivel național, și vom veni ca un suport foarte practic pentru autoritățile locale atunci când vorbim despre un standard în ceea ce privește solicitările pentru serviciile publice”, a detaliat ministrul.

Simplificarea interacțiunilor cu administrațiile locale

Un exemplu concret oferit de Bogdan Ivan ilustrează modul în care aceste măsuri vor simplifica interacțiunea cetățenilor cu administrațiile locale. În prezent, pentru a trimite o cerere pentru eliberarea unui document, cetățenii trebuie să descarce un formular PDF, să-l completeze, să-l printeze, să-l semneze și apoi să-l încarce pe platforma online. Cu noile schimbări, procesul va fi mult simplificat: „Vom trece într-un format standard în care vom avea câmpuri în care oamenii își vor trece datele fără a fi nevoiți să descarce un document, să-l printeze, să-l semneze și să-l încarce în această platformă”, potrivit Antena3.

Misiune

Aceste măsuri de digitalizare sunt parte a unui efort mai amplu de modernizare a administrației publice locale. Vizează reducerea birocrației și creșterea eficienței în furnizarea serviciilor publice. Beneficiile așteptate includ o mai mare accesibilitate pentru cetățeni, timpi de procesare mai rapizi și o securitate sporită a datelor.

Astfel, prin investiții continue și creșterea alocărilor bugetare, Guvernul urmărește să faciliteze tranziția către o administrație digitală completă până în 2025.

Acest proiect se înscrie într-o strategie națională mai largă de digitalizare și inovare. Este menită să aducă administrația publică românească la standarde europene. De asemenea, să îmbunătățească viața cetățenilor prin tehnologie și inovație, arată și Autoritatea pentru Digitalizarea României.