Infofinanciar > Info > Se dau 3.000 de euro per hectar! Ajutor de la stat pentru foarte mulți agricultori
Info

Se dau 3.000 de euro per hectar! Ajutor de la stat pentru foarte mulți agricultori

bani pentru fermieri (sursă foto: realitatea.net)
sursă foto: realitatea.net

Prețurile de la raft creează în prezent mari probleme, atât producătorilor, cât și consumatorilor. În acest sezon, există o decizie greu de luat în rândul cumpărătorilor: să achiziționeze usturoi produs în România sau pe cel din import, din Spania sau China? Această întrebare apare de pe urma faptului că usturoiul autohton se regăsește la un preț dublu la raft față de cel adus din afară.

Chiar și așa, producătorii români ce se ocupă cu cultivarea acestei legume susțin că cele care fac diferența sunt gustul și calitatea. În acest context, pentru a continua să practice această activitate, acești producători de usturoi vor primi și anul acesta un sprijin din partea Guvernului în valoare de trei mii de euro pentru fiecare hectar. În medie, prețul kilogramului de usturoi pleacă de la producător la un preț de 6 lei, iar la tarabe poate ajunge la o valoare de două ori mai mare.

Cei de la ObservatorNews au stat de vorbă cu câțiva producători, printre care și Aristel Nunescu, care susține faptul că are plantate cu usturoi două hectare, iar recolta a fost una generoasă, de până la patru tone și jumătate. În plus, și cererea pentru această plantă produsă în țară. „Piaţa cere mult usturoi. Noi, românii, nu avem atât cât se poate produce şi să consume în România. Nu rămâi cu usturoiul nevândut”, spune Aristel Nunescu.

3.000 de euro pentru fiecare hectar plantat cu usturoi

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au anunțat deja că vor continua și în anul în curs cu proiectul de finanțare al producătorilor de usturoi. Aceștia din urmă vor primi astfel din partea statului suma de 3.000 de euro pentru fiecare hectar plantat, iar oamenii din industrie spun că folosesc acest ajutor pentru a cumpăra semințe, îngrășământul și să plătească mâna de lucru.

„Primul an în care m-a stimulat de am făcut pasul a fost cel în care s-a acordat subvenţia. Mi-am dat seama că usturoiul este o cultură care se susţine singură. Subvenţia este bine venită pentru că încurajează foarte mulţi, să fie ca şi cantitate la nivel naţional”, mai spune producătorul Aristel Nunescu.

Usturoiul românesc are concurență

Chiar și așa, usturoiul românesc are concurență serioasă la raft, căci prețul acestuia este de două ori mai mare față de cel adus din afară. Aristel Nunescu este de părere că s-a ajuns în acest stadiu din motive multiple, însă principala cauză ar fi faptul că țara noastră ar fi în urmă la anumite categorii din domeniul agricol: „Usturoi românesc, deja, noi nu avem capacitatea de a-l păstra, să avem tehnologii pentru a-l depozita şi a-l păstra cum îl păstrează cei din China, din Spania. Tehnologia şi tehnica îşi spun cuvântul”, spune producătorul de usturoi.

Pe lângă cel care ajunge în comerț, usturoiul mai are și alte destinații. De exemplu, cel care este produs în zona Olteniei ajunge către cele mai mari fabrici de mezeluri din regiune. „Noi am hotărât să introducem usturoiul românesc în reţeta noastră pentru că ştim că usturoiul românesc este mai de calitate, faţă de usturoiul care se produce în China, Spania. Are o altfel de iuţeală, o altfel de aromă, este cu totul altfel”, spune Adrian Iordache, reprezentant al acestei fabrici de mezeluri, citat de ObservatorNews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.