Infofinanciar > Info > Se anunță un nou val de scumpiri la pompă. De ce prețul carburanților a început să crească din nou
Info

Se anunță un nou val de scumpiri la pompă. De ce prețul carburanților a început să crească din nou

Pompă
Sursă foto: Economedia

După mai multe luni în care șoferii din România s-au putut bucura de ieftiniri ale prețului carburanților iar statul a renunțat la compensarea de 50 de bani/litru, în ultima săptămână atât motorina cât și benzina s-au scumpit.

În benzinării, prețul carburanților a fost majorat, în ultima săptămână, cu câțiva bani pentru motorină și benzină, dar în mai multe serii. În București, spre exemplu, un litru de motorină standard a ajuns să treacă de 7,30 lei, iar un litru de benzină de 6,70 lei. Deocamdată scumpirile din ultima săptămână au un impact de câțiva lei în buzunarul românilor, însă acest lucru s-ar putea schimba în săptămânile următoare.

Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE, spune că România are cele mai bune prețuri la pompă din Uniunea Europeană la momentul actual. Cu toate acestea, benzinarii ar urma „o tendință de egalizare a prețurilor” cu piața europeană.

De ce crește prețul carburanților

„Se pare că România are în acest moment printre cele mai mici prețuri la pompă la benzină și motorină din Europa. Apare natural o tendință de egalizare a prețurilor din Uniunea Europeană, între prețurile diverselor state, și atunci operatorii de piața românească tind să egaleze aceste prețuri cu cele medii de pe piața europeană”, spune profesorul.

Una dintre explicațiile pentru aceste creșteri ale prețului carburanților poate să țină de avansul pe care moneda americană îl are în raport cu leul românesc, spune Radu Puiu, analist XTB România: „Prețul barilului este reprezentat în dolar american. De la începutul anului, în jur de 5,5% a fost avansul pe care l-a obținut moneda americană în raport cu leul românesc, prin urmare și de aici este posibil să vedem această ajustare”.

Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale

Pe de altă parte, prețul gazelor naturale s-ar putea stabiliza, iar experții se așteaptă ca tarifele de tranzacționare pentru această marfă să scadă în următoarele luni, mai ales în contextul în care Uniunea Europeană pregătește prima achiziție comună, în grup. În cadrul acestui proces mai multe state membre ale blocului ar urma să negocieze, la comun, cantități de gaze la prețuri avantajoase.

„Se pare că vom avea un prim contract semnat pentru livrare în iunie, mecanismul acesta are rolul de a strânge mai mulți cumpărători europeni. Dacă fiecare stat membru va merge individual și va achiziționa gaze, atunci va exista o competiție inclusiv intraeuropeană, care va duce la prețuri mai mari. Nu este o garanție că prețurile vor scădea, dar aceasta este logica acestui mecanism”, explică Mihnea Cătuți, expert în energie la Energy Policy Group, pentru Știrile ProTV.

„În acest an am făcut pași mari în diversificarea aprovizionării cu gaze și în înlocuirea combustibililor fosili ruși. Dar știm că anul 2023 va fi mai greu și că ne putem confrunta cu un potențial deficit de aproape 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anul viitor. Făcând din achiziția comună de gaze o realitate, ne vom folosi de greutatea economică și politică a UE pentru a asigura mai multe aprovizionări pentru cetățenii și industria noastră”, declara, la sfârșitul anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.