Infofinanciar > Info > Se anunță o iarnă sumbră pentru români! Facturile la energie ar putea exploda
Info

Se anunță o iarnă sumbră pentru români! Facturile la energie ar putea exploda

facturi la energie electrica (Sursă foto: lovedeco.ro)
sursă foto: lovedeco.ro

Potrivit economistului Adrian Negrescu, în vederea reducerii prețurilor ridicate la energie în România, o soluție eficientă ar fi eliminarea plafoanelor impuse de stat. Se estimează că facturile la energie vor înregistra creșteri începând de toamnă în cazul revenirii la piața liberă în totalitate.

„Eu cred că eliminarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Să revenim la o piaţă liberă, în care companiile să concureze între ele pe poziţii economice normale, în a oferi clienţilor cel mai bun preţ din piaţă. În momentul de faţă, toate companiile, cu excepţia Hidroelectrica, s-au dus cu preţurile până la maximul stabilit de autorităţi. Bineînţeles, pentru a face bani. Pentru că dacă statul îţi impune un plafon mare, de ce să nu câştigi, nu?”, a explicat economistul.

Piața trebuie să se autoregleze

„Publicul din România este captiv, din păcate, în aceste reţele de energie şi gaze. Aici este o problemă. Haideţi să lăsăm piaţa să se autoregleze, să nu mai intervenim cu bocancii în piaţă, cum facem în momentul de faţă în zona de producţie alimentară, pentru că nu facem altceva decât să distorsionăm mecanismele economice.

Şi ce avem de pierdut? Avem de pierdut în momentul în care ne ducem la magazin şi, în loc să cumpărăm produse româneşti, cumpărăm produse din străinătate. Hypermarketurile judecă foarte simplu. De unde este mai ieftin să cumpăr produse care îmi aduc bani? Dacă e mai ieftin din import să ia roşii, le vor aduce din import”, a explicat Adrian Negrescu pentru Totul Despre Bani, citat de RomâniaTV.

Facturile la energie vor crește iarna aceasta

Potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), există posibilitatea ca facturile la energie să crească în această iarnă, ceea ce ar putea determina guvernele să intervină și să subvenționeze din nou costurile. Fatih Birol a menționat că, în cazul în care economia Chinei se redresează rapid și există condiții meteorologice dificile în timpul iernii, prețurile gazelor ar putea înregistra o creștere, punând astfel presiune asupra consumatorilor.

El a subliniat importanța eforturilor guvernelor pentru promovarea economiei de energie și stimularea utilizării surselor regenerabile. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a contrazis această perspectivă, afirmând că facturile anuale la energie vor înregistra o scădere medie de 430 de lire sterline în luna curentă. Prețurile gazelor naturale au crescut ca urmare a conflictului dintre Ucraina și Rusia, generând o creștere a costurilor energetice la nivel global.

Pentru a atenua impactul asupra consumatorilor, mai multe guverne, inclusiv cel al Marii Britanii, au intervenit cu sprijin pentru gospodării. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) colaborează cu guvernele și industria pentru a furniza date, analize și a face recomandări privind politici energetice.