Infofinanciar > Info > Se anunță o evoluție tehnologică! Amenzile rutiere, verificate online
Info

Se anunță o evoluție tehnologică! Amenzile rutiere, verificate online

amenda ruriera (sursă foto: trans.info)
sursă foto: trans.info

Digitalizarea ar putea ajunge foarte curând șiîn ceea ce înseamnă sistemul de amenzi rutiere acordate șoferilor români în trafic și se putea renunța astfel la multele hârtii găsite apoi în cutia poștală sau la ghișeul de impozite. Este important de știu acum că este posibil ca situația la zi a fiecărui conducător de autovehicul poate fi verificată prin intermediul unei platforme online, un site web unde sunt regăsite toate informațiile necesare, de la amenzi neplătite, la asigurare, la rovinietă sau ITP.

Cei de la monden.ro îi prezintă în cadrul unui material povestea lui Radu, un șofer din București, care anul trecut s-a regăsit în situația de a afla cu mult timp după de o amendă neplătită încă din luna iunie 2022. „Anul trecut, în vară, am găsit în cutia poștală un aviz de la poștă, că am 3 zile la dispoziție să ridic un plic, dar trecuseră deja 6-7 zile când am văzut eu notificarea pentru că sunt mai mereu plecat cu munca […]”, a povestit tânărul din Capitală pentru publicația ProMotor.

Se anunță o evoluție tehnologică

Radu nu reprezintă un caz singular în țara noastră, ba din contră. Foarte mulți șoferi se răsesc în astfel de contexte nefavorabile. Asta pentru că nu știau de dinainte că tehnologia din prezent le poate veni în ajutor în orice moment în astfel de episoade. Șoferii pot verifica acum foarte ușor și eficient ce și cât au de plătit în cazul amenzilor, dar și multe alte detalii, totul prin intermediul unei platforme online.

La momentul de față, două platforme dau randament foarte bun în acest domeniu prin punerea la dispoziția șoferilor posibilitatea de a fi la toate amănuntele la zi referitoate la obligațiile lor rutiere:

 1. Ghișeul.ro: Portal administrat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, este locul unde poți verifica și plăti amenzile de circulație, taxele și impozitele anuale. Procedura este simplă:
  • Creează un cont online.
  • Oferă CNP-ul și un card bancar valabil.
  • Verifică și achită obligațiile online.
 2. Evita-amenzi.ro: Un site dedicat pentru a afla situația amenzilor de circulație, expirarea ITP-ului, rovinietei sau asigurării auto obligatorii (RCA). Procesul de înrolare presupune:
  • Oferă numărul de înmatriculare al autoturismului.
  • Completează datele de identificare personale, seria de șasiu, o adresă de email și un număr de telefon.

Polițiștii rutieri, extrem de vigilenți

Polițiștii rutieri de pe drumurile publice din România sunt foarte vigilenți și atenți când vine vorba de încălcarea regulilor de circulație, iar asta o dovedesc chiar cifrele. De exemplu, luni, 31 iulie, aflam de la reprezentanții Poliției de Rutieră faptul că weekednul precedent fusese unul foarte solicitant din acest punct de vedere.

„La data de 28 iulie a.c., politistii au actionat, la nivel national, pentru a preveni faptele antisociale, organizand 301 actiuni si au intervenit la 2.841 de evenimente, dintre care 2.415 au fost sesizate de cetateni prin 112”, precizeaza la momentul respectiv Poliția Română prin intermediul unui comunicat de presă.