Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță noi tensiuni! Președintele NATO, îngrijorat de retorica secesionistă din Bosnia
Lumea la zi

Se anunță noi tensiuni! Președintele NATO, îngrijorat de retorica secesionistă din Bosnia

NATO Jens Stoltenberg (sursă foto: Reuters)
sursa foto arhiva companiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianța este îngrijorată de retorica secesionistă din Bosnia, precum și de influența Rusiei în această țară, după luni de zile în care liderii sârbi au afirmat tot mai des că vor să se despartă.

Bosnia a ieșit din războiul din 1992-1995 cu o structură federală care unește o republică dominată de sârbi cu o federație de croați și musulmani bosniaci. Liderul entității sârbe, Milorad Dodik, a declarat tot mai des în ultimele luni că dorește să se despartă și să se alăture Serbiei vecine.

„Suntem îngrijorați de retorica secesionistă și divizivă, precum și de … interferențele străine, inclusiv ale Rusiei”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Sarajevo, prima sa oprire în cadrul unui turneu în regiunea Balcanilor de Vest.

„Acest lucru subminează stabilitatea și împiedică reforma”, a declarat Stoltenberg, adăugând că toți liderii politici trebuie să lucreze pentru a păstra unitatea, a construi instituții naționale și a realiza reconcilierea.

NATO a desfășurat aproximativ 60.000 de soldați în Bosnia

La aproape trei decenii de la războiul care a făcut 100.000 de victime, cel mai sângeros dintre războaiele care au urmat dezmembrării Iugoslaviei în anii 1990, Bosnia rămâne divizată, economia sa stagnează, iar oamenii pleacă în masă.

NATO a desfășurat aproximativ 60.000 de soldați în Bosnia după război, care au fost înlocuiți de o forță de menținere a păcii a UE, EUFOR, în 2004. Anul trecut, UE aproape că a dublat efectivele EUFOR, ajungând la 1.100 de soldați, îngrijorată de faptul că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest, potrivit Reuters.

Stoltenberg a declarat că NATO a sprijinit puternic și a colaborat cu misiunea EUFOR.

„Nu putem și nu vom permite un vid de securitate în Bosnia și Herțegovina”, a declarat el după ce s-a întâlnit cu Christian Schmidt, Înaltul Reprezentant internațional în Bosnia, care nu a fost recunoscut în acest rol de către sârbii bosniaci, care spun că numirea sa nu a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU.
„Orice atac care subminează poziția dumneavoastră duce Bosnia-Herțegovina înapoi, nu înainte”, a spus Stoltenberg.

Noi riscuri pentru Bosnia

NATO a avertizat în legătură cu riscurile pentru Bosnia din cauza interferențelor străine, în special din partea Rusiei, și a fost de acord să ajute la consolidarea capacității sale de a se apăra.

„NATO își menține angajamentul de a sprijini parcursul euro-atlantic al Bosniei. Fiecare țară are dreptul de a-și alege aranjamentele de securitate fără interferențe străine”, a declarat Stoltenberg după întâlnirea cu președintele Consiliului de Miniștri al Bosniei, Borjana Kristo.

Deși liderii țării se angajaseră să îmbrățișeze integrarea în NATO, sârbii bosniaci pro-ruși și-au retras sprijinul pentru aderarea la alianță, oprind efectiv ambițiile de integrare atlantică ale Bosniei.