Infofinanciar > Lumea la zi > Se scurge timpul pentru Olaf Scholz. Iar coaliția din Germania are de suferit
Lumea la zi

Se scurge timpul pentru Olaf Scholz. Iar coaliția din Germania are de suferit

Olaf scholz (sursă foto: ft.com)
Sursa foto: Arhiva companiei

În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra alegerilor anticipate din Franța, și germanii s-ar putea confrunta în curând cu un vot anticipat.

Întrebarea care se pune acum nu este dacă guvernul cancelarului Olaf Scholz va supraviețui, ci pentru cât timp.

Germanii s-au confruntat duminică seara cu un ecran împărțit în două tablouri. În timp ce președintele Franței a răspuns la o înfrângere drastică a extremei drepte în alegerile europene declarându-și intenția de a dizolva adunarea națională, propriul lor cancelar a făcut un act de dispariție.

Se scurge timpul pentru Olaf Scholz

Scholz, cel mai mare învins al serii, a apărut la sediul partidului său pentru câteva fotografii înainte de a dispărea. Lăsând în seama ajutorului sarcina deloc invidiabilă de a explica cea mai slabă performanță a social-democraților săi la alegerile federale din ultimul secol.

Dacă Scholz a crezut că poate evita o reglare de conturi după ce partidul său a fost învins pe un umilitor loc trei de către partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), el, ca majoritatea recreatorilor, probabil că se înșeală. Scholz spune că alegerile anticipate nu sunt în cărți, dar probabil că nu depinde de el.

„Adevărul este că guvernul de coaliție a fost eliminat. Iar Olaf Scholz trebuie să ceară noi alegeri ca Macron”, a declarat premierul Bavariei, Markus Söder.

În ciuda eforturilor taberei lui Scholz de a-l proteja, nu s-a putut nega faptul că rezultatul alegerilor de duminică – care a arătat că doar 31% dintre germani au susținut unul dintre cele trei partide din coaliția germană, pe fondul unei prezențe record la vot – a fost un fiasco.

După doar doi ani și jumătate de mandat, guvernul fracturat al lui Scholz a ajuns la un punct de ruptură. Măcinat de lupte interne și – în opinia celor mai mulți critici, de simplă incompetență – Scholz a prezidat cel mai nepopular guvern din istoria modernă a Germaniei. Peste două treimi dintre germani exprimându-și nemulțumirea față de coaliție. Ratingul său personal de aprobare a stabilit, de asemenea, un record negativ. Peste 70 % dintre germani fiind nemulțumiți de activitatea sa.

Guvernul Scholz se confruntă cu probleme

După ce a gestionat greșit o reformă istorică pentru a transfera infrastructura de încălzire a Germaniei de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, guvernul Scholz a suferit o înfrângere umilitoare din partea celei mai înalte instanțe a țării, care a declarat bugetul său neconstituțional. Decizia din noiembrie a privat coaliția de zeci de miliarde de euro pe care se baza pentru a-și finanța restul agendei.

De atunci, alianța a fost în conflict. Cele două partide de stânga, Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz și Verzii, aflându-se într-o luptă constantă cu Partidul Liber-Democrat (FDP), condus de ministrul de finanțe Christian Lindner, conservator din punct de vedere fiscal.

Mai simplu spus, SPD și Verzii vor să cheltuiască mai mulți bani. Iar FDP, invocând frâna constituțională a datoriei Germaniei (și propria lor ortodoxie fiscală), mai puțini.

Acest impas va ajunge la un punct culminant în săptămânile următoare. Pe măsură ce partidele din coaliție se vor îndrepta spre ultima rundă de negocieri privind bugetul pentru 2025. Partidele doresc să ajungă la un acord până la începutul lunii iulie, înainte de vacanța de vară, însă, cu toate părțile care își sapă călcâiele în încercarea de a-și salva norocul politic, un acord pare puțin probabil.

Eșecul de a ajunge la un compromis ar putea oferi FDP să iasă din alianță. În ciuda tensiunilor persistente asupra unor chestiuni fundamentale, cum ar fi bugetul, FDP a fost reticent în a părăsi corabia. De teamă să nu-și supere alegătorii.

Însă, în urma rezultatelor dezastruoase obținute de SPD și Verzi la alegerile europene, este posibil ca FDP să fi schimbat calculele politice.

Cum moare coaliția din Germania

În majoritatea sistemelor parlamentare, regulile nescrise ale decorului democratic l-ar obliga pe liderul țării să convoace noi alegeri după o înfrângere zdrobitoare ca cea suferită duminică de Scholz.

Nu și în Germania. De bine, de rău, guvernele germane sunt aproape imposibil de ucis.

Ca atare, aceștia au stabilit un standard ridicat pentru alegerile anticipate. Există două căi pentru un vot de încredere în Germania. În cadrul primei, cunoscută sub numele de „vot de neîncredere constructiv”, parlamentul poate destitui un cancelar, dar numai dacă votează un înlocuitor în termen de 48 de ore.

Având în vedere că principala problemă a actualei coaliții este incapacitatea partidelor de a se pune de acord asupra politicilor cheie, și nu cancelarul, această cale pare puțin probabilă.

Într-un al doilea scenariu, cancelarul poate convoca un vot de încredere, ceea ce se face de obicei din motive tactice. Cum ar fi pentru a pune coaliția sa la punct, legând un vot de încredere de un act legislativ important.

Unii din Bundestag cred că Scholz ar putea face o astfel de mișcare cu bugetul pentru a forța mâna FDP-ului. Acest lucru ar fi însă riscant. Deoarece FDP ar putea, de asemenea, să folosească votul pentru a se îndrepta spre ieșire. În cazul în care Scholz ar pierde, președintele ar trebui să decidă dacă va convoca noi alegeri.

Într-un astfel de caz, președintele Frank-Walter Steinmeier, în loc să convoace noi alegeri, ar putea cere creștin-democraților de centru-dreapta (CDU) să încerce să formeze un guvern pe baza rezultatelor alegerilor din 2021. Când partidul a terminat pe locul al doilea. Dacă nu reușește să formeze o coaliție, el ar putea apoi să convoace un nou scrutin.

Caz istoric în Germania

Acest proces ocolitor este motivul pentru care voturile de încredere în Germania postbelică sunt rare (au existat doar cinci) și sunt, de obicei, mișcări tactice ale cancelariilor care încearcă să își consolideze poziția politică.

Singurul caz în care un cancelar a fost înlăturat fără voia sa a fost în 1982. Când FDP a abandonat alianța cu SPD-ul cancelarului Helmut Schmidt, un vot de încredere constructiv pe care acesta l-a pierdut.

Pentru Scholz, apelurile pentru alegeri anticipate vor fi probabil din ce în ce mai puternice în septembrie. Când vor avea loc trei alegeri de stat în estul țării, unde AfD este cel mai puternic. Este probabil ca partidul să câștige toate cele trei competiții.

Acesta este doar un alt motiv pentru care zilele lui Scholz ca cancelar ar putea fi numărate, scrie POLITICO.