Infofinanciar > Info > Scump și la mâna a doua! Prețul mașinilor second hand se va majora în 2024
Info

Scump și la mâna a doua! Prețul mașinilor second hand se va majora în 2024

Producătorii auto furnizează date despre comportamentul șoferilor
Sursa foto: arhiva companiei

În curând și mașinile second hand vor avea un preț prea mare pentru români. Există riscul ca aceștia să nu și le mai poată permite. Conform unei analize recente, prețurile pentru alimente, energie și imobile s-au majorat considerabil.

O altă categorie care se va afla pe listă în acest an este cea a mașinilor second hand. Mulți români au declarat că și pentru un plin de carburant fac sacrificii financiare. Având acest lucru în vedere, achiziționarea unei mașini este de multe ori scoasă din discuție. Și pe parcursul anului 2023 s-a înregistrat o scumpire a mașinilor second-hand. Prețul acestora a crescut cu 18%.

Bani mai mulți pentru mașini

Principalele mașini second-hand care se vor scumpi anul acesta sunt cele hibrid și cele electrice. Acest lucru este generat de faptul că popularitatea acestora crește din ce în ce mai mult.

De asemenea, majorarea care se estimează pentru segmentul de mașini electrice second-hand este generat de faptul că valoarea ecotichetului Rabla Plus a scăzut. În acest caz, va putea exista un recul al pieței de mașini electrice noi.

Cerere mai mare pe piața second-hand

Având aceste lucruri în vedere, oamenii se vor orienta spre piața de mașini electrice și hibride second-hand. Mai ales, luându-se în considerare interesul general față de mobilitatea sustenabilă și eficiența energetică.

„Există o cerere crescută pentru maşini second-hand, mai ales pentru cele mai accesibile, context ce va pune presiune pe preţuri, determinându-le să crească. Alături de dezechilibrul între cerere şi ofertă şi politicile guvernamentale cu privire la ecobonus, inflaţia va continua să joace un rol important şi va amplifica creşterile preţurilor autovehiculelor la mâna a doua. Anticipăm, astfel, preţuri mai mari anul acesta şi un volum ridicat de tranzacţionare pe segmentul electrice SH.

Pe de altă parte, maşinile cu motorizare tradiţională îşi vor menţine preţurile sau chiar unele categorii se vor ieftini, în special cele diesel, în contextul tranziţiei către vehicule mai ecologice”, sunt declarațiile făcute de Andrei Duţulescu, directorul general al platformei auto care a efectuat studiul.

Alegeri mai bune

Pe parcursul acestui an consumatorii vor fi mai flexibili în alegerile lor. De asemenea, și pragmatismul va mai fi o caracteristică importantă. În momentul în care aceștia își vor achiziționa mașinile vor ține cont de bugetul disponibil, dar și de necesitățile practice.

„Total Cost of Ownership (TCO – costul total ale deţinerii unei maşini) va deveni, astfel, un indicator din ce în ce mai important în decizia de achiziţie a unui autovehicul. De aceea, maşinile cu un consum eficient sunt tot mai căutate, indiferent dacă sunt pe benzină, motorină, hibride sau electrice. Iar datorită dimensiunilor convenabile pentru traficul urban şi costurilor de întreţinere reduse, maşinile compacte şi de oraş se vor stabiliza în topul alegerilor de anul acesta”, se mai arată în analiză.

Interes mai mare pentru siguranță

De asemenea, ceea ce mai atrage atenția cumpărătorilor sunt configurațiile tehnologice avansate. Conducătorii auto sunt mai interesați de sistemele de asistență a șoferului și conectivitatea îmbunătățită. Totodată, deja există un interes mare față de mașinile care au incorporate sisteme de siguranță îmbunătățite.

În plus, după cum mai arată studiul, șoferii vor fi mai interesați de mașinile cu transmisii automate. În special în mediul urban. Acest lucru se datorează confortului crescut, și eficienței acestora, informează realitatea.net