Infofinanciar > Lumea la zi > WSJ: Schimbul „fără precedent” de informații între SUA și Israel stârnește critici
Lumea la zi

WSJ: Schimbul „fără precedent” de informații între SUA și Israel stârnește critici

SUA și Israel
sursa foto arhiva companiei

Pe măsură ce numărul morților crește în Gaza, unii se întreabă dacă informațiile furnizate de americani nu contribuie la criza umanitară.

Un memorandum secret care a extins schimbul de informații cu Israelul după atacul Hamas din 7 octombrie a condus la îngrijorări tot mai mari la Washington cu privire la faptul că informațiile contribuie la moartea civililor, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă.

Printre îngrijorări se numără faptul că există puțină supraveghere independentă pentru a confirma că informațiile furnizate de SUA nu sunt folosite în lovituri care ucid în mod inutil civili sau avariază infrastructura, au declarat persoanele respective.

Acordul secret dintre SUA și Israel privind schimbul de informații a fost mai puțin analizat de public decât vânzările de arme americane către Israel. Însă acesta suscită tot mai multe întrebări din partea legislatorilor democrați și a grupurilor pentru drepturile omului, chiar și în timp ce în cadrul administrației Biden crește alarma cu privire la modul în care Israelul își desfășoară campania militară în Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, care au ucis aproximativ 1.200 de israelieni.

Schimb de informații și implicarea SUA

Preocupările legate de schimbul de informații le reflectă, într-un fel, pe cele legate de furnizarea de arme americane, în timp ce numărul morților crește în Gaza, iar președintele Biden a lăsat deschisă posibilitatea de a refuza unele arme celui mai apropiat aliat al său din Orientul Mijlociu. Această posibilitate nu a fost evocată cu privire la serviciile de informații, dar potențialul său de a contribui la producerea de victime civile este discutat în cadrul administrației și la Capitoliu.

„Ceea ce mă preocupă este să mă asigur că schimbul de informații este în concordanță cu valorile noastre și cu interesele noastre de securitate națională”, a declarat într-un interviu reprezentantul Jason Crow (democrat, Colorado), membru al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților.

Crow, care în decembrie i-a scris directorului Serviciului Național de Informații Avril Haines pentru a cere detalii despre acordurile de partajare, a adăugat că este îngrijorat că „ceea ce împărtășim în prezent nu ne promovează interesele”.

Operațiunea militară a Israelului de la atacul din 7 octombrie a dus la moartea a aproximativ 32.000 de locuitori din Gaza, mulți dintre ei femei și copii, potrivit autorităților sanitare palestiniene, ale căror cifre nu fac distincție între militanți și necombatanți. Armata israeliană spune că numărul total de morți este aproximativ exact, dar contestă compoziția, afirmând că mai mult de o treime dintre morți sunt militanți.

Avarii majore suferite de Gaza

Operațiunea militară a Israelului în Gaza a distrus sau a avariat grav o mare parte din infrastructura civilă, inclusiv moschei, spitale și universități. Israelul spune că distrugerile pe scară largă sunt inevitabile din cauza deciziei Hamas de a-și încorpora în mod intenționat infrastructura militară în zone civile pentru a se proteja de atacurile israeliene.

Crow a declarat că s-a întâlnit separat cu o înaltă personalitate militară israeliană și cu oficiali din cadrul serviciilor de informații americane și a spus că există „unele neconcordanțe destul de mari” în relatările celor două părți cu privire la numărul de victime civile.

Schimbul de informații cu Israelul se desfășoară în baza unui memorandum secret pe care Casa Albă l-a emis la scurt timp după atacul Hamas din 7 octombrie și care a fost modificat câteva zile mai târziu, au declarat oficiali americani. Aproximativ în același timp, SUA și-au extins colectarea de informații despre Gaza, după ce în ultimii ani s-au bazat în mare măsură pe Israel pentru a spiona enclava.

La începutul războiului, comunitatea americană de informații a formulat linii directoare pentru schimbul de informații cu omologii lor israelieni, dar factorii de decizie politică de la vârful Casei Albe stabilesc în cele din urmă dacă a avut loc vreo încălcare, au declarat persoane familiare cu acest proces.

Agențiile de informații americane compilează cazurile de potențiale încălcări ale legilor conflictului armat de către ambele părți în Gaza în cadrul unui raport bisăptămânal intitulat „Gaza Crisis Potential Wrongful Acts Summary”, care prezintă incidente și tendințe specifice legate de război, a declarat una dintre persoanele familiare cu procesul.

Spionaj american

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că în cei 30 de ani petrecuți în armata israeliană, nivelul de cooperare militară și de informații dintre Israel și SUA nu a fost niciodată mai ridicat.

„Ne confruntăm cu niveluri fără precedent de coordonare a serviciilor de informații”, a spus el. Oficialii israelieni au refuzat să comenteze detaliile acordului de schimb de informații, potrivit WSJ.

Sprijinul acordat Israelului de agențiile americane de spionaj vizează în principal să ajute la localizarea liderilor aripii militare a Hamas, la găsirea ostaticilor deținuți de grup și la supravegherea granițelor Israelului, au declarat oficiali americani și alte persoane familiarizate cu această chestiune. Statele Unite împărtășesc cu agențiile de securitate israeliene ceea ce se numește informații brute, cum ar fi transmisiunile video în direct de la dronele de colectare a informațiilor deasupra Gaza, au spus aceștia.

Statele Unite nu împărtășesc informații destinate în mod specific operațiunilor terestre sau de atac aerian în cadrul campaniei militare israeliene din Gaza, au declarat persoanele familiarizate cu această problemă.

„Schimbul nostru de informații se concentrează pe eforturile de recuperare a ostaticilor și pe prevenirea unor viitoare incursiuni în Israel. Aceasta include monitorizarea mobilizării sau a mișcărilor în apropierea graniței”, a declarat un oficial al administrației.