Infofinanciar > Info > Vrei să-ți schimbi mașina? Astăzi se lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus
Info

Vrei să-ți schimbi mașina? Astăzi se lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus

rabla sursă foto: monden.ro
sursă foto: monden.ro

Românii au parte de multe oportunități în acest an. Aceștia pot beneficia de programele implementate de stat. În acest sens, o inițiativă care va continua și în acest an este Rabla. Aceste programe oferă românilor multe beneficii. Cetățenii pot casa mașinile vechi și poluate. În schimb, vor primi de la stat un voucher, care poate fi folosit pentru achiziționarea unei mașini mai prietenoase cu mediul.

Marți, Ministerul Mediului a anunțat lansarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. În acest sens, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați. De asemenea, în cazul persoanelor juridice, acestea pot folosi aplicația informatică pentru a încărca documentele necesare cu privire la participarea în cadrul programelor.

Se lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Se lansează cele două programe Rabla. Persoanele interesate se pot înscrie pentru a scăpa de mașina veche și de a beneficia de un voucher. Această sumă de la stat poate fi folosită pentru achiziționarea unui nou autoturism. Începând de astăzi, persoanele interesate pot demara procesul de înscriere în cadrul celor două inițiative.

„Ghidurile de finanţare pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost publicate în Monitorul Oficial al României. Astfel că, începând cu data de 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe” a anunțat Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

Buget record pentru Rabla Plus

În acest an, programul Rabla Plus beneficiază de un buget record de 1 miliar de lei. De asemenea, sumele alocate pentru Rabla Clasic se ridică la 300 de milioane de lei. Ministrul Mediului a anunțat că aceste inițiative au un scop clar. Mai exact, acela de a susține dezvoltarea unei societăți sustenabile, mai inclinată către dorința de protejare a mediului.

„Aşa cum am anunţat, pentru Programul Rabla Plus avem, în 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniază că acordăm o importanţă deosebită finanţării de autoturisme prietenoase cu mediul, fie că discutăm despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid. Scopul nostru este de a reduce cât mai mult emisiile nocive, care distrug mediul înconjurător” a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Prima de casare

În cadrul inițiativei Rabla Clasic, prima de casare va rămâne la nivelul anului trecut. Mai exact, cetățenii vor primi 7.000 de lei pentru casarea unui vehicul. În cazul în care vor fi predate două autoturisme vechi, prima va crește la suma de 10.00 de lei. La această primă de casare, românii pot beneficia de ecobonusuri. Acestea se pot ridica până la 3.000 de lei și sunt oferite în funcție de autovehiculul nou achiziționat.

În cazul  Rabla Plus, nu contează numărul de autovehicule casate. Valoarea ecotichetului va fi de 25.500 lei pentru românii care doresc să-și cumpere o mașină full electrică. În cazul achiziționării unui vehicul hibrid, ecotichetul va avea valoarea de 13.000 de lei. De asemenea, aceeași sumă se acordă și pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Ministerul Mediului a anunțat că vor apărea schimbări în acest an. „Apare şi un element de noutate: începând de anul acesta, autovehiculele achiziţionate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl menţină până la finalizarea perioadei de monitorizare” au transmis reprezentanții ministerului, conform stiripesurse .