Infofinanciar > Info > Schimbări la vehiculele pentru Uber și Bolt. Nici taximetria nu a fost sărită de modificări
Info

Schimbări la vehiculele pentru Uber și Bolt. Nici taximetria nu a fost sărită de modificări

Uber și Bolt, Sursă foto: Brașov.net
Sursa foto Arhiva companiei

Guvernul are în vedere vehiculele ce funcționează pe Uber și Bolt, dar și taxiurile. Oficialii au în vedere ca licența Uber sau Bolt de funcționare să nu mai fie dată vehiculelor ce sunt mai vechi de 5 ani. De asemenea, în Senat, a fost adoptat un proiect legislativ ce acordă autorizația de taxi mașinilor cu o vechime d până la 10 ani.

În momentul actual, autorizația de funcționare pentru taxi se oferă mașinilor ce nu au o vechime mai mare de 5 ani.

Serviciile Uber și Bolt, în aceeași linie cu taximetria

În acest fel, serviciile de transport alternativ vor fi în aceeași linie cu cele de taxi. Astfel, cei care activează pe Uber și Bolt nu vor mai putea colabora cu flote sau cu firme de transport alternativ. Taxa de autorizare va avea o valoare de 1.000 de lei. De asemenea, cei care vor să facă Bolt sau Uber vor putea face acest lucru doar în județul în care este înmatriculat autovehiculul.

În prezent, copia conformă se eliberează pentru mașinile ce activează pe Uber și Bolt pentru o perioadă de un an, doi sau trei. Aceasta se acordă vehiculelor ce au mai puțin de 15 ani vechime.

Cu noua ordonanță, copia conformă se va elibera pentru o perioadă de cinci ani. Totuși, aceasta se acordă doar vehiculelor ce nu sunt mai vechi de 5 ani.

Modificări ce se aplică în cazul taximetriei

Și în cazul taximetriei situația este una diferită. În prezent, autorizația de funcționare se acordă pe o perioadă de 5 ani. Totuși, aceasta nu este primită de mașinile ce sunt mai vechi de 5 ani de la data fabricației. Trebuie menționat faptul că se poate prelungi perioada de autorizație cu încă cinci ani, dacă vechimea mașinii nu depășește zece ani din momentul fabricației.

După ce va intra în vigoare ordonanța de urgență ce a fost adoptată de cei din Senat, se va putea ca și mașinile de până la 15 ani vechime să obțină o prelungire a funcționării în baza autorizației.

În principal, vor fi adoptate aceleași condiții atât pentru vehiculele ce funcționează pe Uber și Bolt, dar și pentru cele de pe taximetrie.

Oficialii au avut și alte modificări, dar aceste anu au mai fost votate în plen.  Se evidențiază o creștere a numărului de autorizați de taxi la mia de locuitori. Conform profit.ro,  poliția nu le va putea interzice șoferilor de taxi să nu circule pe benzile speciale pentru autobuz.

În privința acestora din urmă, la momentul actual, nu există nicio reglementare avută în vedere de Guvern în ceea ce privește restricțiile de circulație