Infofinanciar > Info > Schimbări semnificative privind pensionarea anticipată. Noile reguli cu care se vor confrunta românii
Info

Schimbări semnificative privind pensionarea anticipată. Noile reguli cu care se vor confrunta românii

Românii cu venituri modeste beneficiază de bani de la stat
sursa: arhiva foto

Începând cu 1 septembrie 2024, România va implementa o nouă lege a pensiilor care va aduce schimbări importante pentru românii care doresc să iasă la pensie anticipat. Chiar dacă numărul celor care vor putea beneficia de pensionare anticipată va scădea, aceștia vor avea parte de o surpriză plăcută. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, și Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, au oferit detalii esențiale despre aceste modificări.

Daniel Baciu a explicat că noua lege a pensiilor introduce o formulă care asigură echitatea în sistemul public de pensii. „Primul lucru pe care l-am făcut este să venim cu o formulă care să asigure că, pentru muncă și contributivitate egale, beneficiarii vor primi un cuantum egal al pensiei, indiferent de legislația în vigoare la momentul ieșirii la pensie. Acest lucru este valabil pentru toți pensionarii, de la cei care au ieșit la pensie în 1966 până astăzi, indiferent de stagiile de cotizare, indici de corecție sau alte variații legislative”, a explicat Baciu.

Scopul principal al acestei reforme este de a aduce echitate în sistemul public de pensii și de a crește sustenabilitatea acestuia. Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța acestei schimbări, menționând că România cheltuiește doar 9% din PIB pe pensii, comparativ cu media de 13,6% din Uniunea Europeană. „Am luptat să finalizăm legea pensiilor la timp și să renegociem cu Comisia Europeană pentru a elimina plafonul de 9,4% din PIB, ceea ce ne va permite să creștem pensiile românilor”, a declarat Oprescu într-un interviu.

Pensia anticipată va fi eliminată

Noua lege a pensiilor va menține patru categorii de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia de urmaș. O schimbare majoră este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări, care va mai fi disponibilă doar până la 31 august 2024. „Pensia anticipată se poate obține doar cu stagiul complet de cotizare”, a clarificat Oprescu.

Cu toate acestea, există și o veste bună pentru cei care se vor pensiona anticipat. Daniel Baciu a anunțat că penalitatea pentru pensionarea anticipată va fi redusă de la 30% la 24%, o reducere semnificativă care favorizează cetățenii ce aleg să iasă mai devreme la pensie. „Am redefinit pensia anticipată în noua lege și am considerat că o penalitate mai mică este în beneficiul cetățenilor. Cei care au realizat un stagiu complet de cotizare, adică au lucrat și au contribuit la sistem, vor beneficia și de puncte de stabilitate”, a explicat Baciu pentru Realitatea PLUS.

Provocări și oportunități

Pentru cei care doresc să iasă la pensie anticipat, este crucial să înțeleagă noile reguli și beneficiile asociate. Deși numărul celor eligibili pentru pensionare anticipată va scădea, reducerea penalității pentru această categorie de pensionari este un pas pozitiv. Românii care se află aproape de vârsta de pensionare trebuie să se informeze cu privire la noile prevederi și să se consulte cu specialiști în domeniul pensiilor pentru a lua cele mai bune decizii.

Așadar, reforma pensiilor în România aduce atât provocări, cât și oportunități. Reducerea penalităților pentru pensionarea anticipată și echitatea în sistemul de pensii sunt doar câteva dintre beneficiile menționate de Daniel Baciu și Simona Bucura Oprescu. Aceste schimbări vor contribui la un sistem de pensii mai echitabil și mai sustenabil, oferind românilor care ies la pensie după o viață de muncă pensii mai bune și mai respectate, potrivit Antena 3.