Infofinanciar > Info > Schimbări oficiale cu privire la creditele românilor. Se ia în considerare protecția împrumuturilor
Info

Schimbări oficiale cu privire la creditele românilor. Se ia în considerare protecția împrumuturilor

Credite bănci, Sursă foto: Accept România
Sursă foto: Accept România

O nouă lege vine în sprijinul celor acre realizează împrumuturi sau își doresc în viitor să pună acest lucru în practică. De cele mai multe ori, cei care apelează la astfel de credite prin intermediul băncilor sau altor întreprinderi private sunt extrem de îngrijorați și de cele mai multe ori hărțuiți de reprezentanții bancari la care au realizat împrumutul. Oamenii primesc telefoane și mesaje multiple de la creditori în eventualitatea în care întârzie cu o zi sau mai mult plata lunară.

Pentru a scăpa de acest sistem, se va introduce o nouă lege ce este în avantajul celor care au credite la bănci. Legislația ce face referire la domeniul creditelor a fost modificată printr-o lege publicată marți, pentru a-i proteja mai bine pe cei care au contractat deja sau intenționează să obțină un credit.

O nouă lege pentru protecția celor cu datorii

Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, clienții băncilor și ai instituțiilor financiare nebancare vor putea să calculeze dobânda anuală efectivă (DAE) a unui credit  printr-un simulator online, ce va fi la dispoziția tuturor cetățenilor.  Astfel, cei care apelează la împrumuturi nu vor mai putea fi deranjați în timpul nopții în legătură cu creditele pe care le au în curs de plată, atât de recuperatori, cât și de alte bănci sau instituții. Orice tip de comunicare realizată alături de client este interzisă în intervalul orar 20:00- 9:00. Legea 134/2023, care intră în vigoare pe data de 26 mai, modifică în principal OUG 52/2016, care reglementează contractele de credit acordate clienților pentru bunuri imobiliare.

O primă modificare, care va intra în vigoare în curând, impune băncilor să pună la dispoziția clienților pe site-ul lor un calculator de credite, care să poată simula dobânda anuală efectivă,  indiferent de valoarea împrumutului și de durata pe care aceștia o aleg. De asemenea, este luat în vedere faptul că acest comisionul de administrare a contului curent, pe care fiecare bancă îl reține de la clienți, precum și comisionul unic sau destinat analizării dosarului,  se adaugă pe lista lucrurilor care trebuie să fie reprezentate de o sumă fixă.

În plus, comisionul aplicat tuturor clienților cu același tip de credit, acordat în aceeași perioadă de timp, trebuie să fie egal, conform obligațiilor pe care instituțiile bancare le au, prin intermediul acestei legi. Este reformată și o măsură ce are în vedere o nouă obligativitate a creditorilor. Aceștia nu vor mai avea voie să refuze încasarea ratelor creditului în moneda în care a fost realizat împrumutul. „Creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul” prevede textul ordonanței. Această prevedere a fost realizată având în vedere faptul că, în cazul unei eventuale conversii, moneda creditului se schimbă și astfel nu mai coincide cu cea acordată inițial.

Cursul de schimb valutar BNR

În plus, se modifică modul în care se raportează băncile la cursul de schimb pentru creditele în valută. Concret, moneda contractului de credit și moneda națională vor fi convertite la cursul de schimb anunțat de Banca Națională a României (BNR) și în vigoare în ziua încheierii contractului. Cursul de schimb declarat de BNR la ora 13:00 în ziua semnării contractului este valabil pentru ziua următoare, astfel va fi luat în considerare cel destinat zilei contractuale, conform Avocat.net .