Infofinanciar > Info > Se aduc schimbări programului Noua Casă! Beneficiarii au acum și mai multe avantaje
Info

Se aduc schimbări programului Noua Casă! Beneficiarii au acum și mai multe avantaje

Oamenii optează pentru un credit ipotecar
sursă foto: arhiva companiei

Echipa de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) face un anunț important. Luni, 26 februarie, se transmite vestea cum că potențialii beneficiari că Programul NOUA CASĂ 2024 a devenit operațional. Asta după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finanțatori înscriși în program.

Programul NOUA CASĂ rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât și prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50%. S-a ajuns, în acest fel, de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției. O altă modificare adusă programului, în ediția 2024, este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare. De asemenea, se aplică aceeași reducere și oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă.

Se aduc schimbări programului Noua Casă

Astfel, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință pot apela la una dintre băncile partenere. Pe listă se află Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank. Doritorii se pot adresa reprezentanților acestor entități bancare pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.

Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro. Iar pentru accesarea facilă a programului, echipa de la FNGCIMM încurajează beneficiarii să consulte Ghidul Noua Casă 2024, pus la dispoziție la adresa https://www.fngcimm.ro/attachment/otTUu_NC%20Ghid%202024.pdf.

Din 2009 și până în prezent

De la lansarea Programului PRIMA CASĂ, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare. În total, este vorba despre suma de 31,57 miliarde lei. Acești bani au susținut credite în valoare de 63,8 mld lei. Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,316%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Pentru noutăți și actualizări constante privind Programul NOUA CASĂ 2024, FNGCIMM încurajează și urmărirea paginilor oficiale de pe rețelele sociale. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc. Aceasta a fost înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Mai multe despre FNGCIMM

FNGCIMM detine o pozitie importanta în conducerea Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare- AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu ca vicepreședinte al asociației. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă. Funcţionează ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție. Este plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.