Infofinanciar > Info > Schimbări majore pentru șoferi! Toate autoturismele trebuie să fie echipate cu acest sistem
Info

Schimbări majore pentru șoferi! Toate autoturismele trebuie să fie echipate cu acest sistem

Mașini, autoturismele, Sursă foto: Getty Images
sursa foto: arhiva companiei

O nouă lege europeană impune limitatoare de viteză inteligente pentru toate autoturismele noi. Scopul este reducerea accidentelor și creșterea siguranței rutiere.

Statisticile arată că viteza excesivă provoacă cele mai multe accidente în UE. Pentru a combate acest fenomen, UE introduce obligativitatea echipării mașinilor noi cu limitatoare de viteză inteligente (ISA).

Autoturismele  fabricate după iulie 2022 trebuie să aibă aceste sisteme. Conform Consiliului European pentru Siguranță în Transporturi (ETSC), legea va reduce accidentele cu 30% și decesele cu 20%.

Această inițiativă face parte din planul UE de a elimina mortalitatea rutieră până în 2050.

Sistemele ISA folosesc camere pentru a recunoaște semnele de limitare a vitezei și integrează date GPS. Când viteza depășește limita, sistemul avertizează șoferul prin lumini, sunete sau vibrații. Dacă avertismentele sunt ignorate, mașina poate decelera automat.

Alte sisteme de siguranță activă, precum frânarea autonomă (AEB), vor contribui la evitarea a 140.000 de răniri grave până în 2038. Euro NCAP susține că respectarea limitelor de viteză reduce riscul și gravitatea accidentelor, potrivit Bugetul.ro.