Infofinanciar > Info > Schimbări majore la voucherele pentru alimente de 250 de lei! Românii vor putea cumpăra și alte produse
Info

Schimbări majore la voucherele pentru alimente de 250 de lei! Românii vor putea cumpăra și alte produse

Carduri sociale Sursa foto Click
Sursa foto Click

Beneficiarii tichetelor sociale de 250 de lei vor putea achiziționa produse farmaceutice, ca urmare a revizuirii OUG 63/2022, pe lângă alimente și mese calde. Această modificare a fost propusă de deputați deoarece se consideră că persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar se confruntă cu riscuri mai mari de sănătate.

Diana Stoica și Eugen Terente, deputați USR, au propus o măsură care să permită utilizarea voucherelor sociale pentru achiziționarea de medicamente. Peste 2,5 milioane de români cu venituri mici beneficiază de acest ajutor financiar.

Medicamentele ar putea fi cumpărate cu cardurile de alimente

„Sănătatea oamenilor este esențială și, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu își permit să cumpere medicamentele de care au nevoie. Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecțiuni cronice, fie de medicamente pentru afecțiuni respiratorii etc. De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere și medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”, a spus deputata USR Diana Stoica, potrivit Antena 3 CNN.

„În urma semnalelor pe care le-am primit de la unii dintre beneficiarii cardurilor sociale pentru persoanele vulnerabile am înțeles cât de util ar fi pentru ei să poată folosi aceste carduri și pentru a avea acces la tratamentele care le sunt vitale. Proiectul nostru va ajuta persoanele vulnerabile să ajungă mai ușor la medicația necesară și, din acest motiv, sper ca toți colegii parlamentari, indiferent de partidul din care vin, să înțeleagă importanța proiectului și să îl voteze”, precizează deputatul USR Eugen Terente, conform sursei citate.

Când se virează prima transă

Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, familiile monoparentale cu un venit lunar net pe membru de familie de cel mult 675 de lei, persoanele fără adăpost, persoanele care primesc ajutor social, pensionarii și persoanele cu handicap cu venituri de până la 1.700 de lei și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere sunt toate eligibile pentru tichete sociale.

După ce Guvernul a transmis că sumele vor ajunge la beneficiarii cu o întârziere de o lună, surse din cadrul MIPE au informat că prima plată se va face pe data de 20 februarie 2023.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis că sumele disponibile pe cardurile de alimente sunt valabile pentru o perioada de 12 zile de la data încărcării acestora.

Reprezentanții ministerului au anunțat că „ Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”.