Infofinanciar > Info > Schimbări semnificative în legislația RCA. Zamfir: „Nu mai vrem reparații în spatele blocului și la negru!”
Info

Schimbări semnificative în legislația RCA. Zamfir: „Nu mai vrem reparații în spatele blocului și la negru!”

Schimbări semnificative în legislația RCA. Zamfir: „Nu mai vrem reparații în spatele blocului și la negru!”
Sursa arhiva companiei

Noi modificări în Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA). Păgubiții vor primi maxim 400 de euro pentru reparații în regie proprie a mașinilor avariate.

Luni, 25 martie, în Senat s-a decis că păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans de la asigurători decât maxim 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie a mașinilor avariate.

Motivele modificării RCA

Potrivit unui amendament la legea Asigurării de Răspundere Civilă Auto această decizie a fost luată pentru a evita service-urile auto neautorizate pentru repararea mașinilor. Scopul principal este dispariția reparațiilor de către șoferi a mașinilor avariate în spatele blocurilor sau în alte locuri care nu sunt destinate pentru astfel de activități. Un alt motiv important este ca suma de bani care este plătită de către asigurători să fie fiscalizată.

Senatorul Partidului Social Democrat, Daniel Zamfir a subliniat că „Ne interesează ca daunele să fie reparate în service-uri autorizate, nu în spatele blocului, și al doilea aspect este ca sumele plătite de asigurători pentru reparații să fie fiscalizate”

Adoptarea noii modificări

Plenul Senatului  urmează să adopte noile modificări la legea RCA . Aceste modificări au ca scop reducerea de prețuri la asigurările auto obligatorii. Noua modificare a Asigurării de Răspundere Civilă Auto vizează modificări la plata anticipată a despăgubirii pentru reparațiile în regie proprie.

Partidul Social Democrat (PSD) a propus un nou amandament. Acesta a fost convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Amandamentul constă în interzicere a platei în avans pentru reparații mai mari de 400 de euro/2000 de lei.

Ce se prevede

La art 23, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin (7) și (8)și (9), cu următorul cuprins:

(7) La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat cu conditia ca valoarea totala a despăgubirii sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro, la cursul de schimb BNR din ziua efectuarii platii.

(8) Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații:
(a) vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;

Asigurătorii vor putea plăti în avans maxim 400 de euro. În cazul în care acest lucru nu este respectat, va fi stabilită o amendă. Amenda încălcări noii reguli va fi de până la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării, conform Diacaf.