Infofinanciar > Info > Schimbări importante pentru beneficiarii cardurilor de energie! Facturile restante vor putea fi achitate cu voucherul
Info

Schimbări importante pentru beneficiarii cardurilor de energie! Facturile restante vor putea fi achitate cu voucherul

Sursa foto: evz.ro
Sursa foto: evz.ro

Lista materialelor care pot fi achitate utilizând cardurile de energie se mărește, de asemenea, cheltuielile eligibile se extind, acum cuprinzând și facturile mai vechi, precum cele emise de Hidroelectrica. Din acest moment a fost anunțat că aceste datorii restante vor putea fi acoperite de către voucherele pentru energie. 

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri”, a transmis ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 

Potrivit afirmațiilor ministrului Boloș, peste o treime din populația care deține un astfel de card l-a utilizat cu scopul de a achita o factura la energie fără a se mai deplasa de la domiciliu. 

Românii preferă plata de acasă 

Există 3 variante de achitare folosind cardul pentru electricitate, iar două dintre ele pot fi realizate din confortul propriului cămin. Mulți dintre beneficiari preferă să-și plătească online facturile la energie prin varianta de plată oferită de către Poșta Română sau pentru ca au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. 

„ Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe”, spune ministrul Investițiilor. 

De asemenea, confirm declarațiilor lui Marcel Boloș, eligibilitatea voucherelor de energie a fost extinsă și pentru plăți la facturile care acoperă achizițiile sau costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. 

Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș. 

Peste 2 milioane de plăți au fost realizate cu cardurile de energie 

Peste 4 milioane de români beneficiază în acest moment de ajutorul adus de aceste vouchere pentru energie, bugetul total alocat proiectului ajungând la suma de peste 2,8 miliarde de lei. 

În perioada cuprinsă între datele de 20 februarie și 26 aprilie ale anului curent, peste două milioane de cetățeni români care sunt beneficiari ai cardurilor de energie au achitat facturi pentru utilități cu ajutorul acestor vouchere. 

Valoarea totală a plăților efectuate în perioada dintre a doua luna a anului curent și luna aprilie a ajuns la 464 de milioane de lei, iar majoritatea facturilor pentru energie plătite cu acest card au fost realizate în orașele București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova, potrivit RomâniaTV.

Banii se acordă pe cardurile pentru energie în tranșe, cu valoarea nominală de 700 de lei fiecare, ce pot fi utilizate astfel: pentru prima tranșă, perioada de valabilitate pentru realizarea plăților este între data de 20.02.2023 și 30.06.2023, iar pentru tranșa a doua de 700 de lei, perioada de achitare este între septembrie 2023 și data de 27 decembrie 2023. 

În plus, cardurile alocate ambelor tranșe se pot utiliza până la data limită de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.