Infofinanciar > Info > Schimbări importante de preț pe piața materialelor de contrucții! Vânzările de proprietăți rezidențiale sunt în scădere
Info

Schimbări importante de preț pe piața materialelor de contrucții! Vânzările de proprietăți rezidențiale sunt în scădere

Muncitori, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

În cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, mai mulți reprezentanți din construcții, cât și bancheri, au scos în evidență faptul că prețul oțelului a revenit la un nivel normal, după o dublare a prețului, în timp ce sticla a cunoscut o triplare a valorii. Printre cei prezenți la acest eveniment s-au numărat Gabriel Nistor, CEO-ul companiei de construcţii SSAB AG, Laurenţiu Ştefănescu, CEO-ul producătorului de materiale de construcţii Sika România, dar şi alţi jucători de pe această piață.

„Dacă, la începutul anului, preţul oţelului s-a dublat, sub influenţa războiului din Ucraina şi a blocajelor pe lanţul de aprovizionare logistică, astăzi preţul a revenit la o valoare mai accesibilă. În schimb, preţul sticlei s-a triplat, fiind influenţat de componenta energetică, ma­joritară în procesul de producţie“, au mai menționat cei prezenți.

În urma acestor creșteri de prețuri, mai mulți dezvoltatori au decis să-și oprească planurile iniţiale de dezvoltare, din cauza lipsei de predictibilitate a preţului final.

Prețul fierului a scăzut

„Fierul era în mod normal în jur de 4 lei/kg. Când a început războiul s-a dus peste 8 lei, iar acum s-a întors la 3,6-4 lei/kg, în funcţie de cantitatea pe care o cumperi“, a transmis Cosmin Răileanu, fondator al casei de comenzi online pentru construcţii Vindem-ieftin.ro, în urmă cu două luni, scrie Mediafax.

Potrivit ultimelor estimări ale reprezentanșilor din domeniul construcțiilor, materialele de construcţii s-au scumpit în medie cu un procent cuprins între 60% şi peste 100% de la începutul anului 2021 până în prezent.

Însă, datele Institutului Național de Statistică arată că aceste procente lansate de jucătorii din domeniu nu sunt cele adevărate, fapt ce a  generat nemulţumiri din partea companiilor. Statisticile INS arată că valorile estimate ale proiectelor licitate nu sunt actualizate în raport cu evoluţia preţurilor şi ca medie ponderată, în funcţie de aportul fiecărui tip de material la realizarea construcţiei.

Vânzarea proprietăților rezidențiale, în scădere

Reprezentanții companiilor din construcţii şi imobiliare prezenți la eveniment au concluzionat că scăderea proprietăților rezidențiale în trimestrul al treilea din 2022 a venit pe fondul dobânzilor ridicate şi al preţurilor în creştere.

„Creşterea dobân­zilor a influenţat deja nivelul tranzacţiilor pe piaţa imobiliară româ­nească, atunci când vine vorba despre numărul credi­telor imobiliare acorda­te în trimestrul al treilea al anului 2022, în com­paraţie cu anul 2021“, au precizat cei prezenți în cadrul evenimentului.

Însă, potrivit unui sondaj CFA România, aproximativ 72% dintre participanții anticipează că prețurile proprietăților rezidențiale din marile orașe va scădea în următoarea perioadă, în timp ce 78% dintre participanți (valoare maximă de la inițierea sondajului) consideră că aceste prețuri sunt supraevaluate.