Infofinanciar > Info > Fără Schengen și anul acesta. Ce a oprit aderarea României
Info

Fără Schengen și anul acesta. Ce a oprit aderarea României

schengen (sursă foto: capital.ro)
sursă foto: capital.ro

România nu va adera la Schengen în 2024 din cauza semnării unui acord nefavorabil cu Austria. Statul austriac deține ultimul cuvânt în negocierile privind intrarea României în Spațiul Schengen, cu control la granițe.

România nu mai poate depune plângere împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție. Acest lucru se întâmplă într-un eventual proces referitor la prejudiciul cauzat de neaderarea la Schengen.

În acordul bilateral, există o prevedere nefericită conform căreia Austria are ultimul cuvânt în discuțiile despre extinderea terestră, condiționată de rezolvarea problemei migrației ilegale. Acest angajament elimină posibilitatea României de a întreprinde acțiuni legale în acest sens.

Tomac a explicat că, deși România a câștigat în trecut procese împotriva Austriei, situația actuală este diferită. În special, incertitudinea deszpre modul în care va fi judecat un posibil proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene complică situația.

Austria a mai pierdut în trecut procese cu România, inclusiv unul referitor la neplata indemnizațiilor pentru copii.

,,Noi suntem în UE, dar ne oprim la frontierele Schengen cu procesul de integrare” a zis europarlamentarul Eugen Tomac, conform newsweeek.ro.