Infofinanciar > Info > Scăpăm de viscol și ploaie! ANM anunță vreme frumoasă de Florii și de Paște
Info

Scăpăm de viscol și ploaie! ANM anunță vreme frumoasă de Florii și de Paște

Iepuraș cu ouă de paște
sursă foto dreamstime

Majoritatea regiunilor din țară sunt afectate de condiții specifice sezonului de iarnă, incluzând temperaturi scăzute, ninsori puternice și depuneri de zăpadă. Există o avertizare de cod portocaliu, o atenționare de cod galben și o informare valabile până la sfârșitul săptămânii.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a discutat cu Digi24 despre prognoza meteo pentru sărbătorile de Florii și Paște. Este vorba atât de un ciclon format la sud de țara noastră, care a adus cantități importante de precipitații, dar în același timp și un front atmosferic de origine polară care a adus valori de temperaturi care la acest moment se situează cu 8-12 grade sub mediile multianuale”, a explicat meteorologul.

Potrivit acesteia, există două motive care au dus la apariția acestor fenomene meteorologice extreme specifice sezonului de iarnă, dar și al celui de vară. Pe de o parte, avem de-a face cu ninsori abundente în anumite zone, iar pe de altă parte, în sudul țării se înregistrează ploi abundente.

„La nivelul întregii țării, maximele nu au mai depășit decât izolat, în zona Dobrogei, 9-10 grade. În întreaga țară, până sâmbătă vorbim de o vreme deosebit de rece. Sâmbătă la ora 10 va expira avertizarea meteorologică, mâine la ora 14 codul portocaliu pentru cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Orientali și Meridionali, tot la ora 14 avertizarea meteorologică de cod galben pentru aproape toată țara”, a spus Mateescu.

Având în vedere că temperaturile sunt cu 8-12 grade mai scăzute decât ar fi normal și că vântul se intensifică, acest lucru va amplifica senzația de frig resimțită de oameni.

Vremea de Florii și de Paște

„Este posibil ca începând chiar de duminică și debutul săptămânii viitoare să aducă temperaturi în creștere, să ne apropiem de normele specifice datei din calendar, atunci când vorbim de temperaturi cuprinse în general între 14 până la 16-17 grade. Însă debutul săptămânii viitoare păstrează semnalul și probabilitatea de precipitații ridicată, astfel încât este posibil ca și pentru zilele de luni și marți, săptămâna viitoare, să consemnăm cantități importante de precipitații”, a mai spus Mateescu.

Conform meteorologului, vremea pentru sărbătoarea Floriilor va fi apropiată de valorile normale din această perioadă a anului conform calendarului. În ceea ce privește Paștele, la momentul actual, se estimează că temperaturile vor fi în jur de 14 până la 17-18 grade Celsius în întreaga țară, inclusiv în București, unde se vor înregistra 14-15 grade Celsius, relatează Digi24.

Cod Galben și Portocaliu până sâmbătă

Conform ANM, vremea va continua să fie foarte severă în următoarele zile, iar avertizările pentru vânt puternic și ninsori au fost prelungite începând de astăzi, de la ora 10:30, și până sâmbătă, 8 aprilie, la ora 10:00.

Avertizarea meteo vizează vreme deosebit de rece, ninsori și intensificări ale vântului. În comunicat, ANM a transmis: „Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8…12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului și al Olteniei, precum și la munte”, se arată în comunicatul ANM.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.