Infofinanciar > Info > Noi sancțiuni pentru șoferi! Codul Rutier s-a modificat din nou
Info

Noi sancțiuni pentru șoferi! Codul Rutier s-a modificat din nou

sistem de monitorizare șoferi
sursa foto playtech.ro

Șoferii trebuie să fie întotdeauna la curent cu schimbările la nivelul legii. Codul Rutier este constant modificat. Autoritățile introduc anumite noi prevederi pentru a asigura buna desfășurare a traficului. Astfel, conducătorii auto trebuie să fie atenți la aceste modificări, fiind o obligație ce trebuie respectată.

Cei care nu sunt la curent cu noile legi pot risca să primească amenzi usturătoare. Nerespectarea legilor de circulație poate avea consecințe grave. De la amenzi foarte mari, chiar la posibilitatea suspendării carnetului de conducere.

Modificări în Codul Rutier

Șoferii sunt mereu supuși la cheltuieli. Întreținerea unui autovehicul poate fi destul de costisitoare. De asemenea, trebuie luat în calcul prețul la motorină și benzină. Combustibilul are la acest moment tarife destul de mari. Astfel, aceștia sunt obligați să scoată mulți bani din buzunar. În acest context, probleme legate de nerespectarea legii îi pot lua prin surprindere.

Șoferii riscă să aibă costuri și mai mari. Aceștia trebuie să cunoască schimbările care au loc la nivelul Codului Rutier. Pentru a evita sancțiunile care pot aduce amenzi usturătoare și chiar suspendarea permisului de conducere.

Iluminarea vehiculului

Șoferii se pot confrunta cu repercusiuni dacă vehiculele lor nu au iluminarea corespunzătoare. Astfel, conform noilor modificări, acest tip de nereguli poate aduce amenzi uriașe. Persoanele care sunt descoperite cu probleme la acest capitol riscă amenzi cuprinse între 870 și 1160 de lei.

Dar, legea prevede probleme mai mari pentru șoferi. În afară de sancțiunea financiară, conducătorii auto se expun și altor riscuri. Dacă luminarea vehiculului este defectă sau neomologată, șoferul poate rămâne fără carnet de conducere.

Sancțiuni pentru șoferi

În cazul unor controale, atunci când sunt descoperite deficiențe la nivelul vehiculului, șoferii riscă amenzi. Aceste probleme trebuie rezolvate pentru a u pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Astfel, în mod normal, șoferii trebuie să plătească 145 de lei pentru fiecare problemă a mașinii. Această sancțiune va fi aplicată de polițiști în cazul unui control.

Dar, la nivelul iluminării, tarifele sunt diferite. Conform Codului Rutier, aceste amenzi sunt încadrate în categoria a III a. „Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare. ” se prevede în legislație. De asemenea, aceștia vor fi amendați dacă avertizarea sonoră nu este funcțională sau lipsește integral.

Circularea pe timp de noapte fără faruri

Conform legislației, șoferii își pot pierde carnetul de conducere din cauza iluminării. „Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare. Dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante.” se arată în Codul Rutier. Normele tehnice în vigoare reglementează condusul pe timp de noapte.

 Plata amenzii auto

Șoferii care se confruntă cu amenzi au opțiunea de a folosi patru modalități de plată. Așadar, amenda poate fi plătită cash,  la orice unitate a Trezoreriei Statului. Nu are relevanță locul unde a fost primită amenda sau reședința șoferului. De asemenea, se poate plăti cash la direcțiile de taxe și impozite. În plus, ghișeele Poștei Române pot reprezenta un loc de plată eligibil pentru amenzi.

De asemenea, românii nu trebuie neapărat să se deplaseze pentru a-și plăti amenzile. Acest lucru poate fi desfășurat și online. Se poate plăti prin platforma ghișeul.ro sau prin intermediul Internet Banking, conform Romania TV .