Infofinanciar > Info > SANADOR continuă salvarea copiilor din România. Încă nouă micuți cu malformații cardiace beneficiază de o nouă șansă
Info

SANADOR continuă salvarea copiilor din România. Încă nouă micuți cu malformații cardiace beneficiază de o nouă șansă

Sanador

Spitalul Clinic SANADOR a anunțat încheierea celei de-a treia misiuni umanitare de chirurgie cardiovasculară. Desfășurată în perioada 8-12 mai, cu sprijinul unei echipe medicale din Germania, campania a permis operarea a nouă copii cu malformații ale inimii.

Anual în România se înregistrează aproape 1.000 de cazuri de copii cu malformații cardiace complexe pentru care există un orizont limitat de timp în care se poate realiza intervenția. Majoritatea acestor copii provin din familii cu venituri financiare limitate și multe dintre intervenții nu se pot realiza în sistemul public la timp, drept pentru care misiunile umanitare reprezintă singura lor soluție și speranță la viață. SANADOR este la a treia campanie umanitară din ultimele 6 luni și sunt deja 25 de copii care au beneficiat de aceste intervenții.

„Am lansat programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică la spitalul nostru la finalul anului trecut, la propunerea profesorului Victor Costache, deoarece suntem conștienți că acest domeniu este unul deficitar pentru România. Copiii cu malformații cardiace congenitale au nevoie de tratamente performante la ei acasă pentru a se putea bucura de o dezvoltare normală și de o viată împlinită. Am inițiat acest programul deoarece Spitalul Clinic SANADOR dispune de cele mai avansate dotări tehnologice – are încă de anul trecut primul bloc operator complet digitalizat din România – și de echipamentele necesare pentru a asigura cele mai avansate tratamente pentru inimile bolnave ale celor mici. Dotările de excepție sunt o condiție obligatorie pentru un astfel de program performant, dar nu sunt suficiente. Nu am putea oferi tratamente salvatoare pentru copiii cu malformații ale inimii fără concursul întregii echipe, conduse de profesorul Costache. Membrii acestei echipe sunt oameni care au muncit enorm pentru a dobândi aceste specializări și pentru a acumula o experiență deosebită în domeniu. Le mulțumim tuturor pentru că sunt astăzi aici, la SANADOR, și pentru că salvează inimile și viețile copiilor din România. Vom continua programul de salvare a inimilor celor mici la SANADOR pentru a le oferi micuților cu malformații cardiace congenitale tratamente performante și salvatoare de viață la ei acasă, în România”, a declarat dr Doris Andronescu, fondator și director general SANADOR.

Exemplu pentru spitalele de stat

Cu vârste cuprinse între două luni și 17 ani, copiii operați la SANADOR fuseseră diagnosticați cu malformații cardiace precum tetralogia Fallot, defecte septale atriale sau defecte septale ventriculare, care le puneau în pericol dezvoltarea și chiar viața. Intervențiile au fost realizate pro bono, părinții micuților netrebuind să suporte niciun fel de costuri.

„Rezolvarea malformațiilor cardiace congenitale este, poate, codașa medicinii românești, deși, teoretic, lucrul acesta ar fi trebuit corectat deja de-a lungul zecilor de ani, de când ne luptăm să înființăm centre de chirurgie cardiacă neonatală și infantilă. Lucrul acesta nu s-a realizat decât în mică măsură și din păcate nu în capitala țării. Există câteva centre la Târgu Mureș, Cluj și Timișoara, dar din păcate în București nu există echipe medicale care să se ocupe de rezolvarea acestor cazuri de nou-născuți cu malformații cardiace congenitale, care de multe ori sunt urgente și care, neputând fi rezolvate uneori în țară impunea transferarea micuților în centre medicale privatizate din Europa”, a explicat conferențiar doctor Doru Herghelegiu, directorul Spitalului Clinic SANADOR.

Sanador

Parte din echipa care a realizat intervențiile de chirurgie cardiacă pediatrică la Spitalul Clinic SANADOR

Toți cei nouă copii tratați în cadrul celei de-a treia sesiuni organizate de SANADOR au fost operați cu succes, fără complicații, urmând să fie externați din spital în scurt timp.

„Este un început timid, dar este un exemplu pe care în dăm și clinicilor de stat existente în București în acest moment, dar care, din păcate, nu funcționează. Există un centru de chirurgie cardiacă la «Grigore Alexandrescu» de mai mulți ani, dar care nu este funcțional, există la Spitalul «Marie Curie» o activitate în acest sens, dar, la fel, este discontinuă”, a mai precizat directorul spitalului.

Un succes realizat cu sprijin din străinătate

Intervențiile de la SANADOR s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic SANADOR și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen

Echipa din Germania a fost condusă de prof. dr. Ioannis Tzanavaros, chirurg cardiovascular la Stuttgart, și Dr. Christiane Beck, medic anestezist în chirurgia cardiovasculară pediatrică la Hanovra.

„Suntem la șase luni de la demararea acestui program prin care am operat copii cu malformații complexe și am reușit să evaluăm alte câteva zeci care sunt programați la intervențiile următoare. Acest lucru s-a putut deoarece Spitalul Clinic SANADOR are un program de chirurgie cardiovasculară de mai bine de 10 ani și în momentul de față realizează cele mai multe intervenții cardiovasculare din țară. Programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică este un succes datorită sprijinului colegilor și prietenilor din străinătate, cum este cea condusă de profesorul Ioannis Tzanavaros. (…)  Colegii noștri, profesori universitari, medici, asistente medicale cu experiență își iau din timpul liber și lucrează gratuit pentru a oferi o șansă la viață micuților. Cred că putem face și noi mai mult”, a precizat prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară SANADOR.