Infofinanciar > Info > „Piața muncii din România se reechilibrează” ! Creșterea salariilor cu peste 10%.
Info

„Piața muncii din România se reechilibrează” ! Creșterea salariilor cu peste 10%.

PSD își propune implementarea salariu minim european în România
Sursa arhiva companiei

Companiile își propun să mărească salariile în 2024. Argumentul este competivitatea locurilor de muncă.

Creșterea salariilor nu atinge toate tipurile de locuri de muncă și industrii, aceasta va fi neuniformă. Potrivit unui raport al companiei de consultanță Hays, 78% dintre companii vor crește salariile în 2024.

Raportul Hays

Potrivit raportului hays 78% din companii au inlcus creșteri salariale. Însă doar 24% dintre aceștia anticipiază creșteri peste 10% din salariul actual. Deasemenea  creșterile salariilor vor fi diferite de la companie la companie. Acest fapt se argumentează datorită cererii mai mari pentru anumite competențe.

Directorul regional Hays Ungaria și România, Tammy Nagy-Stellini a declarat că „Piața muncii din România se reechilibrează după patru ani marcați de o combinație de dinamism și incertitudine. Angajatorii s-au confruntat cu numeroase provocări care au perturbat în mod repetat planurile lor, inclusiv constrângeri bugetare, restructurări organizaționale și reducerea personalului, toate într-un climat politic și economic nefavorabil. În timp ce recrutarea nu a atins aceleași niveluri înalte ale exploziei post-pandemice, specialiștii și managerii au motive de optimism, aproape 9 din 10 companiile chestionate planifică să recruteze activ până la sfârșitul anului. În 2024, majoritatea companiilor se vor concentra pe remodelarea operațiunilor lor, stabilizarea echipelor și creșterea cifrei de afaceri și a profitului. Pentru a atinge aceste obiective va fi nevoie de talente de top, astfel încât investițiile în resurse umane se vor concentra în mare măsură pe retenția și atragerea personalului”.

Problema demisiilor

Problema pe care o subliniază Raportul Hays sunt demisiile tot mai frecvente din companii. 23% dintre angajați au declarat că au plecat pentru un nou loc de muncă din cauza salariului. „Acest lucru subliniază importanța pentru companii de a se asigura că ofertele lor salariale sunt competitive pe piață pentru a reține talentele valoroase”, mai transmit reprezentanții companiei.

Problema deficitului de experți

Cea mai mare problema a angajatorilor este lipsa experților și profesioniștilor calificați, aceștia se găsesc din ce în ce mai rar.

Despre această provocare raportul Hays suține că „Recrutarea nu va fi suspendată, dimpotrivă – aproape 90% dintre angajatori au declarat că vor avea posturi vacante deschise pentru roluri permanente în 2024. Mai mult, multe companii apelează la soluții de muncă temporară, cum ar fi freelancerii și contractanții, pentru a ocupa roluri specifice sau pentru a finaliza proiecte pe termen scurt, cu o creștere de 6% în angajările temporare comparativ cu sondajul din anul trecut. Această abordare le permite companiilor să aibă mai multă flexibilitate în nevoile lor de personal și poate fi adesea mai rentabilă decât recrutarea de angajați cu normă întreagă. Numărul semnificativ de posturi vacante permanente și temporare așteptate în acest an este un semn promițător pentru piața sănătoasă a locurilor de muncă”

Companiile cu salariul secret

Jumătate dintre companii au salariul confidențial. Acest lucru stârnește neîncrederea angajaților față de egalitatea salarială.

Experții raportului Hays s-au pronunțat despre problema salariilor și au transmis că „Deși înțelegem că nu toate companiile ar putea fi confortabile cu publicarea tuturor salariilor angajaților, este important ca acestea să aspire la o transparență mai mare pentru a promova încrederea și echitatea în rândul forței lor de muncă. Noua directivă a UE privind transparența salarială va juca un rol crucial, având un impact direct asupra proceselor de recrutare și a transparenței”, conform Economedia.