Infofinanciar > Info > Salariile vor crește cu 900 de lei! Cine beneficiază
Info

Salariile vor crește cu 900 de lei! Cine beneficiază

Nu mai sunt bani în Capitală! Salarii plătite cu chiu și vai
sursa foto: arhiva companiei

După implementarea salariului minim european, românii vor beneficia de o majorare de 900 de lei. Acesta trebuie să reprezinte 50% din salariul mediu și va afecta milioane de angajați.

Guvernul a amânat implementarea salariului minim european, care ar fi trebuit să intre în vigoare în luna noiembrie 2024. Noile date indică implementarea acestuia pentru 1 ianuarie 2025.

Salariile cresc cu 900 de lei

Întârzierea deciziei este atribuită necesității guvernului de a găsi resurse financiare suplimentare. În prezent, diverse formule de calcul sunt discutate pentru stabilirea acestui venit minim european, care urmează să fie inclus în legislația românească.

Guvernul României pregătește o variantă de salariu minim european care ar fi benefic pentru muncitorii români cu venituri minime. Cei mai privilegiați sunt cei care lucrează în sectoare precum agricultura, industria textilă și industria hotelieră, unde salariile sunt printre cele mai mici.

Ministerul Muncii are în plan elaborarea unui act normativ pentru implementarea salariului minim european începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Potrivit calculelor guvernamentale, salariul minim trebuie să reprezinte 50% din salariul mediu. În prezent, salariul minim brut în România este de 3.300 de lei, cu un venit net de 2.079 lei. Salariul mediu brut pe economie, conform datelor INS, este de 8.502 lei brut și 5.185 lei net.

Dacă procentul de 50% va fi aplicat, salariul mediu ar urma să ajungă la 4.250 lei brut în 2025. Ceea ce se traduce într-o  creștere brută de 900 lei. Astfel, salariul minim net ar crește la 2.593 lei începând cu 1 ianuarie 2025. Acest lucru reprezintă o majorare de peste 500 lei net.

De menționat că, la data de 1 iunie, salariul mediu brut estimat va fi de 3.700 lei brut și 2.307 lei net.

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru”, a anunțat Ministerul Muncii, potrivit DailyBusiness.