Infofinanciar > Info > Sunt salariile bugetarilor în pericol? Mesajul transmis de Marcel Boloș
Info

Sunt salariile bugetarilor în pericol? Mesajul transmis de Marcel Boloș

Marcel Boloș: Se ia în calcul o posibilă creștere a cotei TVA
Sursa foto: arhiva companiei

Subiectul recalculării salariilor bugetarilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență a fost abordat de către Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Ceea ce a evidențiat oficialul a fost faptul că legea salarizării unice are rolul de a soluționa problema de sustenabilitate a cheltuielilor de personal bugetar.

Soluții pentru probleme

Marcel Boloș a făcut câteva declarații despre salariile pe care le încasează bugetarii. Acesta a transmis că este importantă evaluarea calității serviciilor publice. În special având în vedere numărul de personal bugetar.

În cadrul unei intervenții la un post de televiziune, ministrul Finanțelor a precizat că legea salarizării unice, în cadrul PNRR, are rolul de a rezolva această problemă.

„Dacă privim ca procent al cheltuielilor de personal în total cheltuieli, suntem pe locul trei sau patru la nivelul Uniunii Europene şi aici cred că problema care se pune este ce livrăm cu acest număr de personal bugetar din perspectiva calităţii serviciilor publice.

Păi tocmai ce avem o lege a salarizării unice la care, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem angajamentul de a o duce la bun sfârşit. Şi această lege a salarizării unice ar trebui să rezolve şi problema de sustenabilitate a cheltuielilor de acest fel”, a transmis Marcel Boloș.

Salariile nu scad

Marcel Boloș a fost întrebat dacă legea salarizării unice va rezolva problema de sustenabilitate a cheltuielilor de personal. Acesta a transmis că este încă prea devreme să poată răspundă la această întrebare în mod exact.

Un alt lucru pe care l-a mai evidențiat acesta este faptul că recalcularea salariilor nu înseamnă că acestea se vor micșora. El a mai precizat că rezolvările se vor găsi în cadrul legii salarizării unice. De asemena, acesta a mai transmis că se lucrează la simulări și impactul bugetar al legii.

„Nu vor scădea salariile, nu s-a pus problema din acest punct de vedere. Cred că soluţia o să o vedem în Legea salarizării unice, pentru că în momentul de faţă se lucrează la această simulare şi la impactul bugetar pe care legea salarizării unice îl are în totalul cheltuielilor publice şi vom găsi un răspuns dat de către experţi, recomandări cel puţin, pe care le vor face experţii. Noi am avut un început de reformă pe care îl continuăm şi acum, cu termene”, a mai transmis Marcel Boloș.

Va avea sau nu succes noua lege?

Referitor la rezultatele bune pe care le va avea această lege, premierul a transmis că este încă prea devreme să poată discuta despre acest lucru. Asta din cauză că legea a intrat în vigoare de puțin timp. Acesta a adăugat că este nevoie de o perioadă mai însemnată de timp pentru a se putea observa efectele.

Oficialul a mai transmis că pentru continuarea reformei este nevoie de curaj. În plus, acesta a adăugat și că rezolvările vor apărea odată cu legea salarizării unice.

Un lucru pe care oficialul l-a recunoscut este acela că reforma este dificilă într-un an electoral. Însă, aceasta are un rol crucial pentru îmbunătățirea serviciilor publice ale statului.

„Acum, ca să fiu foarte onest din punct de vedere al continuării acestei reforme, va trebui să vedem, cum spuneam, ce soluţii se vor prezenta prin legea salarizării unice. Și dacă va fi cazul să avem curajul să continuăm această reformă necesară pentru serviciile publice ale statului. Pentru că aici judecata oamenilor este una corectă: ce eforturi facem şi calitatea serviciilor”, a mai transmis acesta, potrivit romaniatv.net