Infofinanciar > Info > Salarii prea mici! Scade interesul românilor pentru job-uri în turism și HoReCa
Info

Salarii prea mici! Scade interesul românilor pentru job-uri în turism și HoReCa

Turismul nu este cel mai atractiv job pentru români
Sursă foto: orașelelumii.ro

Turismul şi sectorul HoReCa sunt printre cele mai active domenii în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă în prezent. Interesul din partea candidaţilor rămâne relativ scăzut. E influenţat de nivelurile salariale modeste oferite de aceste industrii, conform unei platforme de recrutare.

În ultima lună, s-au înregistrat aproximativ 4.000 de noi posturi de muncă în domeniile turismului și HoReCa, deoarece angajatorii, atât din România, cât și din străinătate, se pregătesc pentru sezonul de vârf din perioada caldă.

Turismul nu este cel mai atractiv job pentru români

Potrivit datelor furnizate de Salario, o platformă de comparație a salariilor pe eJobs, 70% dintre lucrătorii din aceste domenii câștigă sub salariul mediu net pe economie. A fost de 4.859 de lei în luna ianuarie. Turismul ocupă locul al șaptelea în topul domeniilor cele mai atrăgătoare pentru candidați. În ultima lună înregistrând peste 80.000 de aplicări. În funcție de numărul de solicitări primite.

Potrivit datelor Salario, cea mai mare parte a angajaților din domeniul turismului și HoReCa (36,9%) câștigă între 1.900 și 3.000 de lei lunar.  33,3% câștigă între 3.000 și 4.500 de lei. 22,1% obțin venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei. În timp ce 5,6% câștigă între 7.000 și 10.000 de lei lunar. Doar 2% depășesc suma de 10.000 de lei lunar.

Cu o medie salarială de 3.700 și respectiv 3.800 de lei net lunar, industria turismului și HoReCa se numără printre cele mai slab remunerate sectoare din economie. La fel ca și call-center / BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport / wellness.

,,Argumentul câştigurilor, dar şi faptul că au la dispoziţie un număr mare de oportunităţi similare în afara ţării, pe salarii de trei, patru. Sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidaţi cu care se confruntă angajatorii din turism şi HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate şi de un nivel ridicat de fluctuaţie a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluţia importului de candidaţi. În special din ţările asiatice”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.

Un agent de turism câștigă în medie 3.300 lei net luna

Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii care activează în domeniul turismului, un agent de turism câștigă în medie 3.300 lei net lunar. Veniturile lor pot fi mai mari datorită comisioanelor din vânzări sau a diverselor bonusuri de performanță. În timpul sezonului estival activitatea este mai intensă. Aceștia pot să-și dubleze chiar salariul. Beneficiază de reduceri semnificative la achiziționarea pachetelor de vacanță.

Aceeași situație se aplică și pentru alte poziții din domeniu, unde la salariul de bază se adaugă bacșișul sau comisioanele din vânzări, conform spuselor Roxanei Drăghici. Cele mai mici salarii medii nete raportate până în acest moment pentru angajații din turism și HoReCa sunt pentru următoarele poziții. Cameristă – 2.600 lei, barman – 2.800 lei, ospătar – 2.900 lei, ajutor de bucătar – 3.100 lei și brutar / patiser / cofetar – 3.100 lei.

În domeniul Turismului și HoReCa, județele cu cele mai mici salarii medii nete sunt. Bistrița – 2.500 lei, Gorj – 2.700 lei, Prahova – 2.900 lei, Călărași – 3.000 lei și Caraș-Severin – 3.000 lei. Chiar și în județele cu cele mai mari salarii medii din acest domeniu, valorile se situează sub media pe economie. București – 4.400 lei, Timiș – 4.100 lei, Cluj – 3.700 lei, Brașov – 3.700 lei și Constanța – 3.600 lei. În ceea ce privește joburile oferite de angajatorii din străinătate în aceste domenii. Media netă salarială este de 8.000 lei pe lună, conform economica.net.