Infofinanciar > Info > Ce salarii câștigă angajații din sistemul bancar? Bugetul alocat a fost de 6,5 miliarde de lei
Info

Ce salarii câștigă angajații din sistemul bancar? Bugetul alocat a fost de 6,5 miliarde de lei

Banca sursă foto: Imigrantinvest.com
sursă foto: arhiva companiei

În anul 2022, a fost alocat un buget total de 6,5 miliarde de lei pentru salariile angajaților din sistemul bancar. La vremea respectivă erau angajați 46.535 de bancheri. Salariul mediu brut al acestora a fost de aproximativ 11.640 de lei pe lună.

Angajații din 18 bănci care se află pe teritoriul României au beneficiat de salarii mari. Printre aceste bănci se numără, Banca Transilvania, BCR, BRD Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti BBVA, Libra Internet Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Vista Bank, Patria Bank, ProCredit Bank și Credit Europe Bank.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, angajații acestor bănci reprezintă aproximativ 90% din totalul angajaților din sistemul bancar din România. Număr total a fost 51.857 de persoane la finalul anului 2022.

Venitul anual

Angajații băncilor menționate mai sus au primit lunar aproximativ 315 milioane de lei. Din această sumă rezultă că venitul anual net a fost de aproximativ 3,8 miliarde de lei. Cele 18 bănci au virat către stat peste 2,7 miliarde de lei în anul 2022. Această sumă a fost sub formă de taxe și impozite.

Cei mai mulți angajați s-au înregistrat la Banca Transilvania, respectiv 9.199 de persoane. Această bancă a ajuns pe primul loc în clasament. Și este urmată de banca BRD Groupe Société Générale cu 5.833 de angajați care se află pe locul 2 și de CEC Bank cu 5.310 de angajați aflată pe locul 3.

La banca BCR s-au înregistrat 5.000 de angajați, iar la Raiffeisen Bank 4.929.

Cheltuielile salariale

Și atunci când vine vorba de bugetul pentru cheltuielile salariale Banca Transilvania se află tot pe primul loc. Banca a alocat în anul 2022 aproximativ 1,4 miliarde de lei. Acest lucru este aproape dublu față de alocarea BCR. Banca BCR se află pe locul 2 și a alocat un buget de 787 milioane de lei. Pe locul 3 este BRD cu peste 742 milioane de lei.

Cele mai mici bănci din România au reușit să concureze cu aceste instituții bancare. Angajatorii din aceste bănci au oferit angajaților pachete salariale atractive. Salariile medii brute acordate angajaților de la First Bank, Libra Internet Bank, Garanti BBVA sau Intesa Sanpalo Bank sunt asemănătoare cu cele primite de angajații de la Banca Transilvania sau UniCredit Bank, scrie RomâniaTV.net