Infofinanciar > Info > Șahul va fi materie opțională la toamnă. Cum vor fi instruiți elevii români
Info

Șahul va fi materie opțională la toamnă. Cum vor fi instruiți elevii români

Sah optional in scoli Sursa foto Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Un proiect-pilot vizează 50.000 de elevi din școlile românești. Astfel, ei vor putea opta pentru șah ca materie pe care să o studieze în școală. Pentru ca proiectul să fie implementat cu succes, 3.000 de profesori vor primi instructaj din partea unor specialiști în sportul minții până în septembrie 2023.

Șahul este de interes pentru români, dar există puține centre care să ghideze copiii spre acest sport. Școlile private de șah se bucură de o cerere considerabilă, dar oferta este restrânsă. Astfel, bucureștenii care vor să se înscrie la Academia de Șah scot din buzunar 200 de lei lunar pentru lecții. Ca materie opțională în școli, acest sport ar fi accesibil indiferent de buzunar.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa.

Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, conform lui Alecsandru Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Cum va fi pus în aplicare

Date fiind peformanțele românilor în acest sport și interesul crescut pentru a-l învăța, el va intra pentru prima dată în curriculumul școlar. Deoarece mulți profesori sunt necunoscători într-ale șahului, proiectul didactic propune în primul rând ca ei să fie instruiți treptat în tainele acestui joc.

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a transmis printr-o declarație Vlad Ardeleanu. El este în momentul de față președintele Federației Române de Șah.

„Cadrele didactice își puneau problema dacă ele pot să predea acest opțional, în condițiile în care nu au mai jucat șah până în momentul respectiv. Pas cu pas, începând cu jocuri logice pe table de șah, vor învăța tot ce au nevoie să știe, pentru a utiliza șahul că instrument în educație”, a adăugat managerul de proiect, citat de b1tv.ro.

Care sunt avantajele șahului

Vlad Ardeleanu atrage atenția și asupra felului în care șahul poate să îndrepte niște obiceiuri proaste pe care social media le „predă” indirect copiilor:

„Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare.

Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen. Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.