Info

S-a decis! Românii vor primi încă 1.400 de lei de la Guvern. Vezi cine se încadrează

Bani, Sursă foto: Antena 3 CNN
sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Marcel Boloș a discutat despre alternativele de ajutorare a românilor defavorizați. În această iarnă, aceștia ar putea primi 500 sau 700 de lei pentru a-și plăti cheltuielile cu energia, gazul sau lemnele de foc. O alegere finală va fi făcută până pe 10 decembrie, când va fi aprobat bugetul de stat al Guvernului.

„Avem în pregătire ajutorul pentru compensarea facturii la plata energiei, cel pe care l-am discutat și cu Comisia Europeană când am fost în delegație acum două săptămâni. Avem ajutorul pentru  voucherele sociale care sunt destinate pentru alimente, deci cei 50 de euro la două luni, care, așa cum s-a stabilit, va fi valabil pentru tot anul 2023”, a susținut ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Românii ar putea primi 1.400 de lei

Ministrul a prezentat calculele realizate în cadrul ministerului pe care îl conduce: „Avem două simulări, un ajutor de 500 de lei în cele două sezoane reci: sezonul rece al anului 2022-2023 și sezonul 2023-2024. Deci ar fi, în total, o variantă cu un ajutor de 1.000 de lei în două tranșe sau, varianta a doua, cu 1400 de lei în două tranșe, respectiv 700 de lei pe sezon.Avem două variante în discuție, varianta cu vouchere și a doua variantă este cu sume plătite prin mandat poștal”, a mai spus el, potrivit Realitatea.net.

Boloș a clarificat și situația privind voucherele de 50 de euro, spunând că „motivele pentru care le-am anulat de-a lungul timpului au fost numeroase, de la utilizarea lor în alte scopuri decât cele pentru care le-am acordat, gen jucat la jocuri de noroc sau cumpărarea de tutun și alcool. În jur de 15 mii de carduri din câte avem în ultimele date. Dar acestea sunt în curs de actualizare permanentă”, a declarat ministrul.

Ministrul Marcel Boloș a declarat că prelungirea programului guvernamental „Sprijin pentru România” a fost obținută în urma discuțiilor cu comisarul pentru politică regională, Elisa Ferreira, și cu directorul general adjunct pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Andriana Sukova.

„Comisia Europeană a aprobat această redirecționare de fonduri în urma negocierilor cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a prezentat importanța combaterii sărăciei energetice din România. La discuții, ministrul a mai obținut prelungirea, pentru 2023, a Programului “Sprijin pentru România”, care constă în vouchere sociale de 250 lei, acordate la două luni persoanelor vulnerabile, pentru achiziția de alimente”, se arată în anunțul transmis de Boloș.