Infofinanciar > Info > S-a decis! Impozite mai mari la locuințe
Info

S-a decis! Impozite mai mari la locuințe

Taxe și impozite, Sursă foto: Playtech
Sursa foto Arhiva companiei

Din anul 2025, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru impozite și taxe la locuințe. Această lege va impacta ce mai mare parte a populației din România.

Se întâmplă în condițiile în care în statul român se găsește cel mai mare număr al proprietarilor din Europa.

Taxe și impozite la locuințe

„Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024, dar contribuabilii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, trebuie să ştie că, pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni îi aşteaptă noi majorări, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate”, a transmis Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România.

Taxele și impozitele vor crește după ce vor intra în vigoare prevederile ce se găsesc în Ordonanța de Urgență nr.16/2022. Inițial, acestea trebuiau aplicate  de la 1 Ianuarie 2023. Ulterior, au fost amânate pentru 2025.

„Anul în curs a venit deja cu majorări ale altor taxe şi modificări legislative pe baza cărora povara fiscală creşte în 2024, astfel că amânarea aplicării noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenită. Este important de ştiut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creşterea taxelor şi impozitelor pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, este inevitabilă”, a continuat acesta.

De ce cresc taxele?

Schimbarea s-a produs, în primul rând, având în vedere contextul intern.

„Bugetul naţional suferă deja de ‘necolectare’, ştiut fiind faptul că România se situează la coada clasamentului european, ca grad de colectare a taxelor în PIB (27% versus 42% media europeană). În cele mai multe ţări din UE, autorităţile locale se finanţează masiv din taxele locale şi mai puţin de la bugetul central”, a declarat Alex Milcev.

Un alt factor, ce a dus la schimbare, a fost reprezentat de recomandărilor fondurilor internaționale, conform stirileprotv.ro.

„De exemplu, foarte recent, FMI a reiterat necesitatea ca România să ia măsuri pentru a elimina presiunile pe bugetul de stat, care vin inclusiv dinspre autorităţile locale. Experţii FMI consideră că veniturile fiscale ale României, fiind sub nivelul celor din alte ţări europene, nu pot susţine dezvoltarea serviciilor publice la nivelul statelor UE.

De aceea, se impune o reformă profundă a politicilor fiscale: reforma impozitului pe venit, reforma TVA, taxe ecologice, reforma pensiilor, dar şi a sistemului de impozitare a proprietăţilor. De notat faptul că nu este vorba doar despre problema realocării între bugete, ci şi despre faptul că actualele taxe locale pe proprietate sunt mult mai mici faţă de media europeană, atât în valori absolute, cât şi relative”