Infofinanciar > Info > S-a dat votul final! Marcel Ciolacu: „Am terminat cu pensiile speciale la parlamentari”
Info

S-a dat votul final! Marcel Ciolacu: „Am terminat cu pensiile speciale la parlamentari”

Ciolacu sursa foto Realitatea NET
sursa foto Realitatea NET

Luni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se va implementa o interdicție privind cumulul pensiei cu salariul, în urma reducerii pensiilor parlamentarilor. Cu toate acestea, el a menționat că vor exista excepții în cazul aleșilor locali, actorilor și medicilor care își desfășoară și activitatea de profesori.

„Important este ca oamenii politici să se adapteze cerințelor din propria țară. Azi am văzut cu o largă majoritate am terminat cu pensiile speciale la parlamentari, urmează cumulul pensiei cu salariul. Există excepții la aleșii locali, dreptul de a alege și a fi ales este în constituția României.

Vor fi excepții la actori, la medicii care sunt și profesori. Sunt lucruri normale, dar se termină și acest capitol. Încheiem în această săptămână până la finalul sesiunii și discuția cu pensiile speciale. Se termină și cu angajații din parlament. Nevoie societății sunt cu totul altele. Este evident că am un program, că împreună cu colegii mei avem o foaie de parcurs”, a declarat Ciolacu după votul din Parlament.

S-a votat eliminarea pensiilor speciale

Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a votat, luni, legea pentru eliminarea pensiilor speciale cu 382 de voturi pentru și trei abțineri. Această lege poate fi contestată la Curtea Constituțională. În timpul ședinței, deputata fostului partid AUR, Diana Șoșoacă, a întrerupt lucrările Parlamentului, manifestându-și nemulțumirea prin fluierături, sunând un clopoțel și strigând că pensiile speciale sunt o minciună și că legea este neconstituțională, scrie G4Media

Amendamentul propus de parlamentarul neafiliat Andrei Lupu, care solicita ca eliminarea pensiilor speciale să se aplice numai indemnizațiilor viitoare, a fost respins în plenul parlamentar cu 282 de voturi împotrivă, 41 de voturi pentru și 48 de abțineri.

Deputatul PSD Alfred Simonis a inițiat un proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, care propune abrogarea dispozițiilor capitolului XI referitoare la acordarea dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă pentru deputați și senatori. Joi, Comisia comună pentru statutul deputaților și senatorilor a emis un raport favorabil pentru adoptarea proiectului, înregistrându-se 8 voturi „pentru” și o abținere.

Operaţiunea Interflex a Marii Britanii

Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni, a fost inclusă solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de aprobare a participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii, cu un contingent de până la 30 de militari, inclusiv instructori şi personal de stat major.

De asemenea, pe agenda şedinţei se regăsesc informări din partea preşedintelui referitoare la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României în scopul consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE) şi aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina începând cu luna octombrie 2023.